Около 2:00 часа след полунощ (3:00 часа българско време) Бундестагът трябваше да гласува решение относно Газовата директива на Европейския съюз. Но депутати от "Алтернатива за Германия" инициираха отлагане на гласуването, предава Deutsche Welle, като пояснява, че причината е липса на кворум в залата.

На заседанието трябваше да се вземе решение за законопроект за прилагане на изменения в Газовата директива по отношение на тръбопроводите към ЕС от трети страни, включително за "Северен поток-2" .

Преди гласуването депутатите на АзГ поставиха под въпрос наличието на кворум и след това поискаха поименно гласуване. В хода му се оказа, че в залата присъстват 133-ма депутати от необходимите за гласуването 355. Предвид късния час на сесията, според германските медии липсата на кворум не е изненадваща. Друг фактор за ситуацията обаче е липсата на решение за бъдещето на транзита на руски газ през Украйна.

На 15 април 2019 г. Съветът на ЕС одобри изменения в Газовата директива, която е част от Третия енергиен пакет относно разширяването на европейските стандарти за газопроводи, които влизат на територията на Общността от трети страни. Те ще трябва да оперират по същите правила като тръбопроводите, разположени на територията на държавите-членки на ЕС.

Има четири основни правила. Първото от тях предвижда, че природният газ не може да бъде транспортиран от същата компания, която произвежда и продава синьо гориво (така нареченото отделяне или разделяне на активите).

Второто изискване е достъпът на трети компании до газопровода. Трето, конкурентните тарифи за транспортиране на газ ще бъдат определяни от регулатора на странатаполучател на газ. Четвърто, газопроводът ще трябва да работи прозрачно, поспециално по въпроса за сигурността на доставките.

Тези изменения, преди всичко, може да засегнат газопровода "Северен поток-2", който не отговаря на новите изисквания. Газовата директива ще се прилага както за нови, така и за съществуващи тръбопроводи, чието изграждане е приключило след 23 май 2019 г. Прогнозната дата за завършване на "Северен поток-2" е края на 2019 г. или началото на 2020 г. Теоретично германският регулатор може да направи изключение за газопровода, но Европейската комисия ще може да блокира това решение.

Друг начин за безпрепятствено въвеждане в експлоатация на новия газопровод е сключването на междуправителствено споразумение между Берлин и Москва, но това също е невъзможно без съгласието на Брюксел.