Няма сигнали, че икономическото забавяне в Германия може да прерасне в рецесия, обяви в понеделник централната банка на страната, съобщават "Уолстрийт джърнъл" и Ройтерс.

Постъпващите икономически индикаторите все още предполагат, че текущата икономическата слабост може да се окаже само временна, след което е възможен отскок през втората половина на годината, посочи Бундесбанк в представения в понеделник редовен месечен икономически доклад.

Най-голямата европейска успя да избегне "на косъм" рецесията в края на миналата година, след като през третото тримесечие БВП се сви с 0,2% (спрямо предходните три месеца) и това беше последвано от стагнация на икономиката (нулев растеж) през четвъртото тримесечие.

Въпреки това все повече анализатори и политици се опасяват, че слабостта на германската икономика може да се окаже по-голяма и по-продължителна от очакваното, което би изложило на риск цялостното икономическото представянето на стария континент.

Слабите производствени поръчки, все по-мрачните бизнес нагласи и мудните бизнес инвестиции с оглед на растящата глобална несигурност в резултат на процеса на Брекзит и на международните търговски конфликти предполагат, че е малко вероятно икономиката на Германия да възвърне възходящия си импулс през зимните месеци, прогнозира Бундесбанк и добави: "Всичко това подсказва, че основният темп на икономиката трябва да остане потиснат поне през първата половина на годината, но няма признаци, че забавянето ще се превърне в истински рецесионен спад".

Немската централна банка отбеляза, че автомобилното производството и износът, които представляваха сериозна спирачка пред икономическия растеж в края на 2018-а година, започват да се нормализира, пазарът на труда остава здрав, а силното увеличаване на заплатите предполага, че частното потребление отново ще набере скорост.

Държавната фискалната подкрепа също би трябвало да се засили, подкрепяйки допълнително растежа, добави Бундесбанк.