Продажбите на знаменца, чаши и любимия кралски аперитив "Дюбоне" (Dubonnet) носят значителни приходи на търговците, докато Великобритания се готви за дълъг уикенд, изпълнен с тържества по случай Платинения юбилей на кралица Елизабет Втора, информира ДПА.

Очаква се продажбите да скочат още повече от утре, когато започват четирите почивни дни, като според британския потребителски кооператив "Ко-оп" (Co-op) те ще надминат дори коледните.

Търговците очакват продажбите на вино да бъдат с 10 процента по-високи, отколкото през периода на зимните празници и се готвят за пласират два пъти повече английски пенливи вина наред с 30 000 бутилки шампанско, както и със 75 процента повече от обичайните продажби на пaндишпанов сладкиш "Виктория".

Избирането на сладкиша с лимонов крем, бисквити амарети и швейцарско руло на Джема Мелвин за официален десерт на празненствата вероятно ще даде силен тласък на продажбите на големи стъклени десертни купички наред с традиционните тематични чинии и чаши.

Според търговската верига "Уайтроуз" (Waitrose) продажбите на любимия на кралицата аперитив "Дюбоне" са се увеличили с 50 процента през последната година, а търсенията на "идеален пaндишпанов сладкиш "Виктория"" - с цели 176 процента.

Снимка: АР/БТА

В универсалния магазин "Джон Люис" (John Lewis) продажбите на стоки, свързани с юбилея, са се утроили през последната седмица, като са скочили с 208 процента спрямо седмица по-рано.

Продажбите на градински маси са нараснали с 58 процента, на възглавници за външни мебели - с 90 процента, а на шезлонги - с невероятните 1965 процента, докато хората се готвят за празненствата на открито.

Снимка: АР/БТА

Растеж има и в търговията със стоки, свързани с традиционния за англичаните следобеден чай - продажбите на чайници са се увеличили с 317 процента спрямо миналата седмица.

Супермаркетите "Сейнсбърис" (Sainsbury's) съобщиха, че продажбите на английските пенливи вина са нагоре с 51 процента спрямо три години по-рано, като според собствено проучване на веригата сега те се възприемат като "напитка, утвърждаваща социалния статус" от 32 процента от потребителите.

Британската асоциация на производителите на бира и пъбовете (BBPA) обяви, че очаква през четирите празнични дни да бъдат продадени над 90 милиона пинти бира на стойност 150 млн. бр. лири (188,8 млн. долара).

"Уикендът на Платинения юбилей ще бъде радостен повод, като пъбовете в села и градове из цялата страна ще бъдат в центъра на празненствата за местните общности. Предвид очакванията слънцето да грее през четирите дни се надяваме да видим градините на пъбовете пълни с хора, вдигащи тостове за Нейно величество кралицата и демонстриращи подкрепата си за две велики британски институции", каза ръководителката на организацията Ема Макларкин.

Снимка: АР/БТА

Компанията за анализи на търговията на дребно "Спрингборд" (Springboard) прогнозира увеличаване на оборота в сектора с 8 на сто във всички обекти през уикенда.

Очаква се в празненствата през уикенда да се включат 39 милиона пълнолетни граждани, 4,1 милиона семейства да се присъединят към уличните партита, а в столицата да пристигнат 2,6 милиона гости от страната и чужбина.