До момента са подадени 16 500 проекта на обща стойност 136 млн. лева по започналата вчера схема за безвъзмездно финансиране за микро- и малки предприятия, която е изцяло по електронен път, чрез системата ИСУН. Това съобщи на брифинг вицепремиерът Томислав Дончев. 

Приемът на заявления продължава. Схемата ще работи, докато има налично финансиране, добави той.

Бюджетът по програмата е 173 млн. лева, като на малките фирми се отпускат грантове между 3000 лева и 10 000 лева. Вчера Европейската комисия одобри схемата на стойност 88 милиона евро (около 173 милиона лева) за подпомагане на българските микропредприятия и малки предприятия в контекста на пандемията от коронавирус.

Томислав Дончев, социалният министър Деница Сачева, министърът на икономиката Емил Караниколов представиха резултатите, постигнати досега от предприетите мерки.

Пикът от подавания на заявления е бил между 12.00 и 13.00 часа вчера, посочи Томислав Дончев. Той изтъкна, че е имало моменти, когато активните потребители в системата са достигали близо 30 000.

По този начин Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" ще достигне до нови фирми и лица, до които до момента никога не е достигала, допълни вицепремиерът Дончев. Той добави, че подадените проекти по същата програма, в рамките на този програмен период, са били 9500. Само за период, който е малко по-дълъг от 24 часа, те са над 16 000.

Емил Караниколов каза, че ресурсът за грантовете може да бъде увеличен с минимум 20 милиона лева.

Трудности в подаването на заявленията са били регистрирани само вчера на обяд. Те са били заради невъзможността на някои потребители да качат заявлението си от първия път.

В схемата все още има свободни пари. При увеличаване на бюджета, те биха могли да бъдат около 60 млн. лева.

.е. всички микро- и малки фирми, които отговарят на изискванията, могат да кандидатстват. Системата работи и денем, и нощем, и събота, и неделя. Не се предвижда схемата да бъде затваряна по-рано от другата седмица", каза още вицепремиерът Дончев. По думите му това ще се случи, когато заявеният бюджет надхвърли този, с който се разполага.

Вицепремиерът отбеляза, че може да се позволи 5 или 10 процента над договаряне, защото няма сигурност, че всички заявления отговарят на изискванията. Те ще бъдат проверени. Направена е мобилизацията проектите да бъдат оценени по най-бързия начин. Целта е първите преводи да бъдат направени през юни. Договорът се подписа по електронен път.

Какви са условията по схемата

Схемата ще бъде достъпна за дружества, осъществяващи дейност в различни сектори, с изключение на селското стопанство, рибарството, аквакултурите и горското стопанство. Според очакванията приблизително 17 300 микро- и малки предприятия ще се възползват от тази подкрепа.

Поискалите помощ трябва да докажат 20-процентен спад на месечния оборот. Субсидията ще е в размер на до 10% от нетните приходи от продажби за 2019 г. (от 3000 до 10 000 лв.) Юридическите лица или ЕТ бенефициенти на помощта трябва да са регистрирани преди 1 януари 2019 г.

Във връзка с тази програма неотдавна вицепремиерът Томислав Дончев каза, че се предвижда "практически нулева административна тежест - безхартиено представяне на проекти, които ще се готвят и представят по електронен път, дори договорите ще се сключват така. Микрофирмите, повечето от които нямат електронен подпис, ще могат да ползват такъв на счетоводител, адвокат".

За държавната петролна компания

Томислав Дончев не даде подробности за решението на правителството да създаде държавна петролна компания. Вицепремиерът само каза, че заради прозрачността е съобщена новината, за да не се спекулира, че се работи по закон на тъмно. Самата компания ще излезе на силно конкурентен пазар, обяви Дончев.

Отварянето на молове, детски градини

Във връзка с отварянето на молове от понеделник, както заръча по-рано днес премиерът Бойко Борисов, Томислав Дончев каза, че преди отварянето на какъвто и да било тип институции, се работи по т.нар. санитарен протокол, който се изготвя от службите и лекарите. Този протокол указва на ръководството на институциите как може да се работи.

"Нито една институция - била тя мол или детска градина, не може да бъде отворена без да бъде изчистен в най-малки детайли т.нар. санитарен протокол", изтъкна Томислав Дончев.

Такъв санитарен протокол се готви и по отношение на детските градини. Той ще бъде приложен, когато дойде времето, добави вицепремиерът. "Когато всички са единодушни, че е дошъл моментът, примерно, да дадем повече правомощия на кметовете да преценят коя детска градина би могла да бъде отворена. Това към момента още не е факт."

Социални мерки

От 13 март - началото на извънредното положение - 99 755 души са останали без работа, а 28 271 са намерили работа, каза Деница Сачева. Тя отбеляза, че безработните до 13 март са били 201 000.

По мярката за родители в неплатен отпуск поради невъзможност да бъдат на работните си места за момента са постъпили 3753 заявления, през последните 10 дни среднодневният им брой е между 280 и 300. Мярката ще продължи да се прилага, докато е необходимо, като това може да е и до края на годината, каза Сачева.

От мярката за социален патронаж към момента са се възползвали 42 000 души от 240 общини.