Чуждестранните инвеститори влагат все повече капитали в недвижими имоти в Португалия. Рекордните нива на инвестициите предизвикват повишение на цените на жилищата, което понякога е нетърпимо за местното население, предаде Франс прес и БТА.

"2018 година бе най-добрата за сектора на недвижимите имоти със сделки за над 30 милиарда евро", заяви директорът на специализираната консултантска компания Жота Ели Ели (JLL) Педру Ланкастри.

"Португалия е един най-интересните европейски пазари и продължава да привлича хора от различни националности", уточни пред Франс прес Патрисия Барау, която отговаря за жилищните имоти в компанията.

Жота Ели Ели е реализирала 57 процента от сделките си за общата сума от 375 милиона евро с чуждестранни купувачи - начело са бразилците, следвани от британците и французите.

В жилищния сектор през първите 9 месеца на миналата година са били продадени над 132 000 недвижими имоти в Португалия, а от тях 47 000 само в района на столицата Лисабон. Това е годишно увеличение от 22 процента, според данните на Националния статистически институт.

Тези сделки са на стойност 17,9 милиарда евро, което е растеж с над 30 процента спрямо същия период на 2017 година.

Банку де Португал (Banco de Portugal) призна в публикуван миналата година доклад, че това голямо увеличение от края на 2017 година се изразява в "надуване на цените, макар то да е ограничено".

За Карина де Соуза и трите й деца, на възраст между 7 и 17 години, случващото се буди тревога, тъй като собственикът на остарелия и тесен апартамент, в който живее, й е съобщил, че ще увеличи наема от 278 на 600 евро, след като изтече петгодишният й договор за наем.

Туристическият бум в Лисабон и в големия северен град Порту накара голяма част от собствениците на жилища да се насочат към доходоносния пазар на краткосрочните наеми.

По-добре е да се вземе заем, за да се купи жилище, отколкото да се наема, тъй като изплащането на заема струва по-малко, отколкото самия наем. Това обяснява президентът на асоциацията на професионалистите от агенциите за недвижими имоти Луиш Лима.

Тенденцията "се засили още повече през последните години с наеми, достигащи суми, които по-голямата част от семействата не могат да плащат", подчертава Лима.

В Лисабон наемите са скочили с над 70 процента между 2013 и 2018 година, според статистическата компания Конфиденсиал имобилиариу (Confidencial Imobiliario).

Социалистическото правителство, което отчете през миналата година, че над 26 000 семейства в страната изпитват трудности да си намерят жилище, обяви редица мерки, за да намали недостига.

Новото законодателство за жилищата, което влезе в сила в началото на годината, защитава най-вече хората над 65 години и предвижда санкции срещу тормоза над наемателите.

Кметството в Лисабон започна програма, която цели да обнови някои общински жилища, за да ги пусне на пазара на приемливи цени на наемите.