Според изпълнителния секретар на БУЛАТОМ Станислав Георгиев броят на желаещите да участват в тръжната процедура за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене" ще бъде сведен до минимум, ако в нея остане изискването да няма държавна помощ за проекта.

"Основното, за да има желаещи да финансират централата, е да се опреди формата, под която държавата може да подпомогне проекта", каза той пред БНР.

"Има доста начини да се получи някаква форма на държавна гаранция. Например, чу се, че представителите на китайската CNNC са поискали ако започнат при тези условия да финансират строителството на АЕЦ "Белене", в бъдещия договор да бъде записано, че ако някое бъдещо правителство на България реши да прекрати договора, след като компанията е започнала да изпълнява задълженията си по него, те ще си поискат обратно парите, които са изразходили до въпросния момент. Това е една форма на държавна гаранция", уточни експертът.

В решението на парламента обаче, с което се даде зелена светлина за изграждане на втората ни АЕЦ изрично е записано, че изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да е изцяло на пазарен принцип. За да се даде такава, е необходимо най-малко това решение да се преразгледа и допълни. Другият вариант е да се търси финансиране от Русия, както бе направено в Унгария с АЕЦ "Пакш 2".

 Дали ще има интерес към "Белене" ще стане ясно в края на октомври, когато министър Теменужка Петкова ще представи наличия инвеститорски интерес и варианти за решаване на въпроса.