Ако до 1 октомври тази година небитовите потребители не подпишат индивидуален договор с доставчик на електроенергия, до 31 юни 2021 година има буферен период. Това казаха от EVN България пред журналисти в столичен хотел, предаде БТА.

До този период доставката на електроенергия ще се осъществява по пазарни цени от досегашния доставчик на електроенергия чрез лицензията му на търговец на свободния пазар. Ако пропуснат и тази дата, тогава вече потребителите ще получават електроенергия от т.нар. "доставчик от последна инстанция". Тази електроенергия обаче е една от най-скъпите.

Заявленията за смяна на доставчик се правят между 1-во до 10-то число. Това означава, че реално клиентите имат време до 10 юни 2021 г., допълниха от EVN.

Близо 100 000 клиента ще бъдат небитовите потребители на свободния пазар само в Югоизточна България от 1 октомври 2020 г., изчислиха от EVN България. В момента малко над 40 000 клиенти са на свободния пазар.

Според последните промени в Закона за енергетиката от 1 октомври 2020 г. всички небитови потребители ще закупуват електрическа енергия на свободния пазар и няма да имат регулирани цени. Този процес е следващата стъпка към пълната либерализация на електроенергийния пазар. След тази дата на регулирания пазар ще останат само битовите потребители, припомниха от компанията.

"Либерализацията е единствено в компонента енергия", изтъкнаха от EVN.

Те допълниха, че това е една трета от цената. Фактурата, която клиентите заплащат, се състои и от мрежови услуги, задължения към обществото, ДДС и други.