Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще нарасне с 4,6 процента през 2021 година и с 4,1 процента през 2022 година. Това сочат летните икономически прогнози на Европейската комисия, публикувани днес, предаде БТА.

В пролетната си оценка Брюксел залагаше на растеж на българската икономика с 3,5 процента тази година и 4,7 процента през идната година. Заради пандемията от Ковид-19 БВП на страната ни се сви с 4,2 на сто през 2020 година.

Възходящото преразглеждане с 1,1 пункта за 2021 година отразява главно силното възстановяване през първото тримесечие на тази година, докато ревизията с 0,6 пункта надолу за 2022 година се обяснява със силните базови ефекти. Рисковете за прогнозата в общи линии са балансирани. Положителното е, че потребителското търсене може да се окаже по-силно от прогнозираното. Недостатъкът е, че предвид относително бавния процент на ваксинация срещу Ковид-19 в страната, може да са необходими последващи периоди на локдаун, отбелязва ЕК.

От Брюксел изтъкват за България, че въпреки продължаващите ограничения на икономическата активност, свързани с пандемията, реалният БВП е нараснал с 2,5 процента на тримесечна основа през първото тримесечие на 2021 година, благодарение на износа и частното потребление. През април и май потребителското доверие е достигнало нивата отпреди кризата, което предполага допълнителни подобрения в вътрешното потребителско търсене през текущата година.

През 2022 година се очаква потреблението на домакинствата да продължи да се засилва, в съответствие с подобряващата се ситуация на пазара на труда. Прогнозира се, че износът на стоки и услуги ще следва благоприятното развитие на външното търсене и премахването на ограничителните мерки. След като Планът за възстановяване и устойчивост започне да се прилага, се очаква да бъдат подпомоганти инвестициите през 2022 година.

Инфлацията в страната ни би следвало да се ускори до 1,9 процента през 2021 година заради по-високите предполагаеми цени на енергията и някои вторични ефекти от поскъпването на горивата, според ЕК.

Очаква се по-силната динамика на цените да продължи и при неенергийните промишлени стоки и преработените храни. За 2022 година Брюксел прогнозира за България 2,5-процентова инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени, подкрепена от натрупаното търсене.