Британският министър на финансите Филип Хамънд намекна, че е готов да напусна кабинета в знак на протест, ако се стигне но излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз без споразумение.

Хамънд заяви, че работи в рамките на администрацията за избягване на подобен вариант. Но на въпрос дали ще подаде оставка в случай на хаотичен Brexit, министърът не изключи такава възможност, съобщава Bloomberg.

"Няма да спекулирам, тъй като много неща зависят от обстоятелствата на случващото се", заяви той в интервю за BBC Radio 4 на въпрос дали е готов да се оттегли. "Категорично не вярвам, че изборът да напуснем без сделка би бил отговорен, но осъзнавам, че това е потенциален провал, до който може да стигнем", заяви той.

Британското правителство се опитва да се противопостави на действията на някои високопоставени политици, които искат Brexit да бъде отложен, вместо да се стигне до вариант без сделка. Въпросът трябва да бъде разгледан в Камарата на общините с поредица от гласувания на 29 януари.

Някои министри, включително социалният министър Амбър Ръд, искат Мей да им позволи да подкрепят измененията на законодателството, които ще предотвратят излизането без сделка. Самата Ръд също не отхвърли възможността да подаде оставка, ако не бъде постигнато споразумение.

"Лично аз не смятам, че 29 януари трябва да е решаващ момент - ще има и други възможности парламентът да изрази вижданията си", посочи Хамънд пред Bloomberg в рамките на икономическия форум в Давос. По думите му в британската традиция е намирането на компромис и решение.

Според Хамънд враждуващите фракции в Лондон в крайна сметка ще се помирят, притискани от времето.