Бизнес лидерите в Обединеното кралство предупредиха британските депутати, че кризата с веригите на доставки ще продължи поне до края на 2023 г., като тази криза ще продължи да увеличава инфлацията.

"Преди шест месеца всички наши компании смятаха, че това е временно явление, но сега всеки един бизнес, когото познавам, очаква това да продължи и през 2023 и дори през 2024 г. Всеки един!", отбеляза изпълнителният директор на Федерацията по храните и напитките Иън Райт, говорейки пред Комисията "Бизнес, енергетика и индустриална стратегия" на Камарата на общините.

Според "Файненшъл таймс" последното възобновяване на проблемите, свързани с веригите на доставки във Великобритания и в световен мащаб, може да повлияе широко на плановете, обявени от премиера Борис Джонсън, който настоява, че неговото правителство ще повиши нивото на британската икономика.

Междувременно генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала предупреди, че проблемите в глобалната верига на доставки могат да се проточат за "няколко месеца", тъй като спедиторските компании се борят да преодолеят "несъответствието между търсене и предлагане" и да се справят с постоянния недостиг на контейнери.

Трилиони долари стимули, свързани с пандемията, подхранват нарастването на потребителското търсене, каза още Нгози Оконджо-Ивеала, което кара компаниите да трупат труднодостъпни запаси.