Британският авиосектор обеща днес да постигне въглеродна неутралност до 2050 година благодарение на проекти за по-малко замърсяващи самолети и оспорвани компенсационни механизми, които неправителствените организации възприемат като "прах в очите", предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Ангажиментът за намаляване на въглеродните емисии е поет от организацията "Устойчива авиация", в която членуват лондонското летище "Хийтроу", авиокомпаниите Бритиш еъруейз (British Airways) и ИзиДжет (EasyJet), самолетостроителите Еърбъс (Airbus) и Боинг (Boeing), както и производителят на автомобилни и самолетни двигатели Ролс-Ройс (Rolls-Royce).

Компаниите дават уверения, че могат да се придържат към тази цел, определена от Великобритания и за цялата страна въпреки очакваното увеличение на въздушния трафик с цели 70 процента до 2050 година. Поради този растеж "Хийтроу" иска да изгради трета писта от 2021 година.

За да намали емисиите, секторът залага на самолети и двигатели, които са по-ефективни и енергоспестяващи, или прибягва към горива, за чието производство се използва по-малко петрол. Такива технологии обаче все още не се срещат често сектора, отбелязва АФП.