Ако се стигне до Брекзит без сделка между Лондон и Брюксел, това ще доведе до загуба от милиарди за Германия. Особено ще бъдат засегнати компаниите в Северен Рейн-Вестфалия, Бавария и Баден-Вюртемберг.

Проучване показва кои региони ще бъдат най-силно засегнати. Но има страни, които се възползват икономически от излизането на Великобритания от ЕС, съобщи "Ди Велт".

Дори ако никой не знае как ще изглежда Брекзит и кога ще се проведе, според проучването, брутният доход в Германия вероятно ще бъде намален с милиарди. Ако Обединеното кралство излезе от ЕС без договор, германците ще трябва да се приспособят към загуба на доход от почти 10 милиарда евро годишно. По отношение на глава от населението, това би означавало около 115 евро по-малко, сочи статистиката на Фондация Бертелсман, публикувана в четвъртък в град Гютерсло.

Освен Обединеното кралство, Германия с нейната експортно ориентирана икономика ще понесе най-тежки загуби, следвана от Франция и Италия. Най-голямата загуба обаче ще остане за Великобритания, която ще загуби 57 милиарда евро при излизане от Европейския съюз без договор. Сумата е еквивалентна на около 875 евро на жител.

Французите ще са вторият голям губещ от този сценарий, те ще трябва да компенсират загуба от 8 милиарда евро, а италианците са застрашени от загуби на сума около  4 милиарда евро, прогнозира проучването. Граничещата с Великобритания Ирландия също ще бъде сериозно засегната, като при нея загубите ще са около 720 евро на глава от населението.

Проблемите идват от няколко фактора: от една страна, стоките и услугите ще станат по-скъпи в случай на излизане на Великобритания от ЕС без сделка, защото ще се въведат нови тарифи за вносните стоки, предназначени за вътрешния пазар. От друга страна, намаляването на търговията на европейските държави с  Великобритания ще намали конкуренцията и ще оскъпи част от стоките, произвеждани от европейските компании. Така ще се загуби интереса за влагане на нови инвестиции и въвеждане на иновации, което ще доведе до по-слаб ръст на заплатите.

Що се отнася до Германия, при Брекзит без сделка както стана вече дума, тя ще загуби почти 10 милиарда евро. И това не е еднократно, а ежегодна загуба, с висока стойност за икономиката й. Сумата съответства на около 0,3 процента от Брутния вътрешен продукт на страната, но, може да се предположи, че ефектите в отделните региони ще бъдат различни. Северен Рейн-Вестфалия вероятно ще бъде особено силно засегнат. За Бавария загубите също ще са  доста значителни. Брекзит ще засегне силно региони с голям дял на средни предприятия - като например околните райони на Щутгарт и Хамбург или Райнланд.

Брекзит за излизане от ЕС със споразумение значително би намалил негативните икономически ефекти, подчертават авторите на проучването.При такъв изход, ще има много по-малко загуби. За Германия това означава загуба от около 5 милиарда евро. Дори за целия ЕС (с изключение на Обединеното кралство) загубата ще бъде намалена наполовина - до около 22 милиарда евро.

От такава ситуация могат да се възползват САЩ и Китай, които се очаква да сключат двустранни търговски споразумения с Обединеното кралство, проучването също така очаква леко увеличение в търговския баланс и за Русия.