Вицепрезидентът на Бразилия Антонио Амилтон Моурао обвини днес френския президент Еманюел Макрон, че брани протекционистичните интереси на френските земеделци, когато твърди, че зависимостта на Европа от бразилската соя е причина за обезлесяването на Амазония.

"Господин Макрон, това не е добре", каза Моурао на лош френски пред журналисти пред президентския дворец Планалто в Бразилия след вчерашното изявление на френския президент.

Господин Макрон не знае нищо за производството на соя в Бразилия. Тя се отглежда в Серадо (регион от саваната в южната част на Амазония - бел. на АФП) или в южната част на страната. Земеделското производство в Амазония е минимално, добави той на португалски.

В Бразилия по-малко от 8 процента от територията ни е предназначена за земеделие, докато във Франция тя е над 60 процента. От тази гледна точка можем да кажем, че бием французите с 10 на 0, отбеляза Моурао, който председателства Съвета на Амазония, натоварен да координира държавната политика за устойчиво развитие на този район.

Френският президент препоръча вчера да се увеличи производството на соя в Европа, така че да съответства на екологичните амбиции на континента,

Макрон просто защитава протекционистичните интереси на френските земеделци, това е част от политическата игра, коментира Моурао, добавяйки, че изказването му е за френската аудитория.