Бразилия откри днес свое икономическо представителство в Ерусалим, като по този повод синът на бразилския президент Жаир Болсонаро потвърди намерението на баща си да премести посолството на страната в Свещения град, предаде Франс прес и БТА.

По време на посещението си в Израел през март Болсонаро откри търговска мисия в Ерусалим, представяйки това като първа стъпка към преместване на посолството.

Ако изпълни намерението си, обявено през януари, Болсонаро ще последва примера на Съединените щати, които преместиха посолството си от Тел Авив в Ерусалим през май 2018 година.

На церемонията по откриването на икономическото представителство днес синът на бразилския президент, депутатът Едуардо Болсонаро, зави, че баща му все още възнамерява да премести посолството.

Статутът на Ерусалим е един от ключовите проблеми в израелско-палестинския мирен процес. Израел анексира източната част на града през войната от 1967 г. и заявява, че Ерусалим е неговата единна и неделима столица. Палестинците искат Източен Ерусалим да е столицата на тяхна бъдеща държава.

В момента посолства в Ерусалим имат само САЩ и Гватемала. Парагвай, който откри през май 2018 година посолство в Ерусалим, върна обратно дипломатическото си представителство в Тел Авив, предизвиквайки гнева на Израел, който затвори своето посолство в Асунсион.

Унгария откри търговско представителство в Ерусалим през март тази година.