Бразилия се надява да влезе окончателно в лигата на петролните гиганти с търгове, които биха могли й да донесат днес над 26 милиарда долара, предаде Франс прес. Това е рекорд за страна, която се надява да се изкачи за 10 години на 5-о място сред най-големите страни производителки в света.

Потенциалът на тези залежи, които са разположени в много дълбоки води, под дебел пласт сол, е огромен.

Според Националната агенция по петрола, природния газ и биогоривата - държавният орган, организиращ търговете - от тези петролни полета, биха могли да бъдат извлечени до 15 милиарда барела петрол, което е почти двойно повече от сегашните резерви на Норвегия.

"Очакваме най-големите търгове в света, както заради обема на резервите, така и заради сумите, които ще бъдат похарчени, нещо невиждано досега на пазара", твърди Фернанда Делгадо, специалист по енергия във Фондация "Жетулио Варгас".

Тъй като става дума за полета, разположени в зона с огромно количество сол, то правилата са по-специални. Ако бъдат намерени купувачи и за четирите блока, то общата сума, събрана на търговете, ще достигне до 106 милиарда реала или над 26 милиарда долара.

Първоначалната цена е фиксирана, но разликата между офертите идва от процента от печалбата, който компанията се ангажира да сподели с Бразилия.

Националната агенция по петрола, природния газ и биогоривата очаква общо инвестиции за 1,5 милиарда реала (общо 370 милиарда долара) през следващите 10 години от зоните с голямо количество сол след търговете.

Правителството очаква Бразилия да се изкачи от десето на пето място в класацията на най-големите страни производителки на петрол в света за 10 години.

"Аз лично бих се радвал, ако Бразилия стане членка на ОПЕК", каза миналата седмица президентът на латиноамериканската страна Жаир Болсонаро.

Бразилия обаче се надява най-вече на значителната петролна манна, която да позволи да се намали огромният дълг и да се създадат работни места в страна, в която има 12,6 милиона безработни.

Тези търгове са още по-привлекателни заради факта, че за разлика от предишните сегашните включват зони, които държавната компания Петробраз (Petrobras) вече е започнала да експлоатира. С други думи оценките за потенциала им са много по-точни, отколкото за неизследваните зони, които се предлагаха на предишните търгове, отбелязва Франс прес.