Бойкот на ограниченията срещу разпространението на COVID-19, след като от Българската асоциация на заведенията обявиха, че дискотеките няма да затворят през нощта. Според новите мерки заведенията не трябва да работят след 23 ч.

Собственици на нощни заведения работеха след този час, показаха проверки по Черноморието, в София и Пловдив.

Мнозина собственици на нощни заведения в най-големия черноморски курорт у нас - "Слънчев бряг", както и в София, продължиха работа и след 23 часа.

Екипи на РЗИ и МВР започнаха среднощна проверка малко след 23 часа в заведения на централната алея на Слънчев бряг. В почти всички имаше клиенти, предаде Нова телевизия.

В едно от тях посетителите бяха десетки. Основно чужденци, избрали да гледат футболен мач на открито. Управителят опита да увери инспекторите на РЗИ, че не обслужат клиентите си и ги чакат да си заминат. Здравните инспектори обаче не повярваха и затова на собственика ще бъде съставен акт. Той може да стигне до 1000 лв.

Нарушения бяха открити и в следващия бар. Проверяващите влязоха малко преди 23,30 часа, а заведението беше пълно с клиенти. Оправдаха се с това, че се спазват всички изисквания за работа на открито и персоналът бил 100% ваксиниран. Въпреки твърдението проверяващите отново подготвиха наказателно постановление.

"То е очевадно, че не се спазва часовият диапазон от 7 до 23 часа. Освен това има на масите и повече от 6 клиенти, както разрешава заповедта. Твърдението, че персоналът е ваксиниран, трябва да се докаже и трябва да е предварително заявено. Това не отменя спазването на часовия график до 23 часа, така че отново ще поканим отговорното лице на обекта в РЗИ-Бургас да му бъде съставен акт за нарушение", обясни инспекторът от РЗИ Бургас Данка Андреева.

А докато се попълваше констативният протокол и клиентите започнаха да си тръгват, след като разбраха, че повече няма да им бъдат сервирани питиета, служителите на РПУ Несебър получиха сигнал, че друг плажен бар е препълнен с клиенти. И въпреки желанието си да спазват противоепидемичните мерки, в това заведение признават, че бойкотират заповедта на здравния министър.

Барове работят и в Пловдив

Три от нощните клубове в Пловдив обявиха предварително, че ще продължат да работят въпреки забраната за работа след 23 часа. Минути след това в един от тях, в район "Тракия", бе извършена полицейска проверка от двама служители на реда с патрулна кола. Тя приключи с предупредителен протокол, а след това заведението започна да допуска клиенти.

Около полунощ с полицейски бус пристигна и втори екип проверяващи - четирима полицаи и двама служители на здравната инспекция. Втората инспекция продължи около час и приключи с констативен протокол, а заведението продължи работа до малките часове на нощта.

"Съставиха констативен протокол за неспазване на заповедта за ограничено работно време и поискаха до дни да представим документи за имунизацията на персонала и категоризацията на заведението", уточни салонният управител Венета Райнова пред БНР.

"Те сега ни затварят без абсолютно никаква алтернатива. 200 души в заведение, което може да се контролира и да се спазват всички мерки, не е нещо по-различно от 200 души в хипермаркет", каза управителят на клуба Радослав Чилингиров. Той изрази готовност да въведат и достъп чрез сертификат за ваксиниране, ПСР тест или документ за преболедуване.

За клиентите, предимно младежи, не се изискваше носенето на маски, а напълно ваксинираният персонал носеше такива. Сред тях имаше и хора, дошли не само да се забавляват, а да подкрепят исканията на собствениците на нощните заведения.

Другият нощен клуб в близост не работеше, но се очаква да бойкотира забраната в четвъртък, тъй като работи само в края на седмицата.

На дискотека в София до ранни зори

Снощи дискотеките в столичния "Студентски град" бяха затворени около 23 часа, показва проверка на bTV. Въпреки забраната младежи започнаха да се събират пред нощните заведения, след като чули, че дискотеките в района няма да спазват наложите противоепидемични мерки.

Малко след полунощ една от големите дискотеки в "Студентски град" отвори врати. Заведението бе умерено пълно и работи чак до сутринта. Контролни органи не се появиха и забавляващите се младежи си тръгнаха в ранни зори.

 Голям протест на жълтите на павета пред парламента

А днес се готви национален протест на собствениците на заведения срещу въведените противоепидемични мерки от 14.30 часа пред Народното събрание.  Те не са съгласни с изискването да работят до 23 часа с намален капацитет и без да има нужните компенсации. От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 000 души не са получили компенсации. Парите, около 420 милиона лева, няма да са достатъчни за компенсиране на сегашното затваряне. 300 000 души пък ще бъдат засегнати.

Затова председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов каза, че заведенията няма да се съобразят с мярката.

"Спираме с протестите или когато се изготвят икономически бизнеси, които бизнесът да приеме, или при отмяна на заповедта", каза Алибегов

"Това е имитация на мерки срещу COVID-19", коментира Ричард Алибегов пред bTV.

"По заповед на министър Кацаров персоналът на заведенията трябва да бъде освободен. Това, че министри излизат и казват, че има икономически мерки - ние всички знаем, че няма такива. Няма и нищо общо с актуализацията на бюджета", категоричен е Алибегов.

По думите му единствената антикризисна мярка е затваряне и ограничаване на заведенията. Алибегов заяви, че Стойчо Кацаров е излъгал в ефир, когато е казал, че при затваряне на бизнеси ще се задейства механизъм за икономическа помощ.

"Единствената мярка, която даде ефект е локдаун за всички. Само заведенията - нали разбирате, че хората се струпват където си искат. Това никога не е давало ефект и няма и да даде", смята Алибегов.

По думите му са заложени 420 милиона лева помощ за бизнеса, а не само за заведенията.

"Тези пари няма да стигнат", категоричен е Алибегов.

Относно варианта ресторантьорите да работят с ваксинирани клиенти, Алибегов коментира, че това може да се случи единствено когато "държавата си е свършила работата". "Когато държавата си е свършила работата и ваксинираните са 60-70-80%, тогава идва при нас и казва - ще работите само с ваксинирани клиенти", посочи той.

Символична подкрепа за планирания за днес протест идва и от транспортния бранш. Магдалена Милтенова от автобусните превозвачи каза, че "ще има автобуси, които ще изразят своето недоволство от това, че служебното правителство в момента никъде не предвижда средства за автобусния бранш".

Подкрепа има и от частните театрални школи, любителското изкуство, увеселителни центрове.

Протести срещу мерките вече се проведоха в Русе, Хасково, Добрич, Ямбол и Кърджали.

В отговор във вторник от здравното министерство предупредиха, че протестите няма да спрат разпространението на вируса, броя на починалите от Covid-19. И припомниха, че мерките са "по-меки от тези, които се прилагат в редица други държави".