Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с генералния секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Анхел Гурия, съобщи пресцентърът на кабинета.

В рамките на разговора, който се е състоял по искане на Гурия, двамата са обсъдили напредъка по предприсъединителния процес и стъпките, които България реализира, за да задълбочи и структурира сътрудничеството си с ОИСР. Премиерът Борисов и генералният секретар Гурия се обединили около разбирането, че е налице нова динамика в отношенията, което и двамата одобряват.

Телефонният разговор на министър-председателя Бойко Борисов с генералния секретар на ОИСР Анхел Гурия е продължение на срещата им през юли тази година в Познан, Полша. В рамките на Срещата на върха на Берлинския процес за Западните Балкани премиерът Борисов връчи на Анхел Гурия Плана за действие на Република България за периода 2019-2020г. Той отразява решимостта и готовността на българското правителство да ускори действията си по покриване на стандартите и изпълняване на критериите за членство в ОИСР, припомнят от МС.

Генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия отбелязал, че страната ни има добри шансове и с положителна нагласа очаква представянето на плана от министъра на икономиката Емил Караниколов на заседанието на Съвета на ОИСР в Париж през септември.

Премиерът Борисов потвърдил, че България продължава активната работа по изпълнение на включените в Плана конкретни дейности. Българският министър-председател подчертал, че след като страната ни получи покана за започване на преговори за членство в ОИСР, сме готови да ускорим още повече работата по покриването на конкретните стандарти и критерии на Организацията. Премиерът Борисов също така обърнал внимание, че като член на ЕС, България е изпълнила огромна част от тези критерии.