Премиерът Бойко Борисов заяви по време на среща с членове на Американската търговска камара, че може само да ни радва, че САЩ вече са шести по инвестиции в България, което се дължи на добрия бизнес климат в България.

Финансовата стабилност е нещо, което се оценява след време, изтъкна премиерът и напомни, че преди няколко месеца е намален външният ни дълг и той е 24 на сто на БВП, за разлика от този на САЩ. Борисов изтъкна още и трайната тенденция на ръст на БВП и диверсификацията на инвестициите, като спрямо предишните 15-20 години вложенията вече са в производство, а не в ЕРП-та, услуги, банкова система, телекомуникации - сектори, в които след това парите излизат от България и отиват към компаниите - майки. Радвам се, когато се откриват производства и заводи, допълни премиерът.

По темата за превъоръжаването премиерът Бойко Борисов изтъкна, че не става дума да се прави бизнес с една или друга американска компания. България се води от стратегическото военно сътрудничество. Голямата, силната част в НАТО са САЩ и не случайно имаме българско-американска база, където се провеждат изключително добри учения, каза още Борисов и изтъкна съвместната работата с американското правителство по реконструкцията на летището в Безмер.

Стратегическото партньорство със САЩ във военната сфера е отправната точка, която ни води, дали, кой и как, има си конкурси, теми, които са право на комисията, каза премиерът. Но това, на което правителството държи, е стратегическото военно сътрудничество със САЩ да бъде на най-високо ниво и на степен на доверие, което, по думите му, в момента същества в пълния му обем.

Делът на контрабандата на цигари ще спадне под 5 процента, заяви още премиерът пред членове на Американската търговска камара. Той напомни, че когато правителството е дошло на власт, този дял на контрабандата е бил 34 процента. Сега, след като ударихме такова голямо количество нелегални фабрики, ще спадне под пет на сто, изрази увереност Борисов.

Добрите резултати в борбата с контрабандата и корупцията ще позволят от 1 януари с 10 на сто да се увеличат заплатите в бюджетния сектор, отбеляза още премиерът.