Ние сме една от държавите, които най-добре се възползвахме от плана "Юнкер" и за България заработи много добре. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на срещата с членове на Американската търговска камара в България, посветена на двустранните отношенията между САЩ и България.

Премиерът Борисов добави, че е имало яростна и подла съпротива за сделката за F-16. "Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", изтъкна Бойко Борисов. Според премиера имало е подла съпротива, защото правителството е било обвинено в лобизъм. Той изтъкна, че никога по време на преговорите и разговорите, никога по никакъв начин дори не се е намеквало за лобизъм. Освен това всички съседни държави са въоръжени с Ф-16. "Беше подло, но с финансовия министър, както и с министъра на отбраната, го направихме необратимо", изтъкна Борисов, цитиран от БТА.

България работи активно и по въпроса за енергийната си независимост и диверсификация, добави Борисов. С Америка се работи и по много други проекти. "В много сфери се направиха много неща", заяви премиерът. По думите му в ядрената енергетика България разполага с два реактора и има възможност да се направи много добър проект.

Докато другите говореха, ние си направихме и тръбата с Турция за 30 милиарда, каза още премиерът във връзка с диверсификацията на доставките на природен газ. Проведохме конкурсите за компресори. Най-мощните реверсивни компресори и станции, които могат да бутат газ в двете посоки. Досега ние имахме само в едната посока, изтъкна Борисов. (Оборудването - газотурбинните агрегати, на компресорните станции, е на американската компания "Солар Турбайнс".)

Можем да кажем, че действително газовият ни хъб "Балкан" ще прави реална търговия - да пренася, спазвайки всички условия в европейските комисии, подчерта премиерът.

Бойко Борисов отбеляза, че догодина България ще бъде домакин на Берлинския процес. Тогава в страната ни ще дойдат лидерите на Германия, Франция, Италия, Австрия, Полша и Великобритания, заедно с лидерите на Западните Балкани. По думите му всички ще дойдат в страната ни, защото България води политика не само на добросъседство, но и дава перспектива за страните на Балканите.

Според Борисов, Северна Македония трябва да стане член на Европейския съюз и НАТО, "но не трябва да се заиграва с историята, защото тя е ясна". Той е на мнение, че страната трябва да стане член на НАТО, защото "всяка една държава, изоставена държава от голямото европейско семейство, е пагубно и веднага става средище на корупция и терор".

Борисов изрази надежда до края на месеца да има сделка между ЕС и Великобритания.

Ще се увеличат ли американските инвестиции в България

Премиерът благодари на американската страна за инвестициите, които се правят в България и изтъкна, че износът за САЩ е по-голям от вноса, което означава, че българската икономика се развива. Той отбеляза, че са се взели много важни геостратегически решения, които са от полза за развитието на двустранните отношения.

Правителството допринесе за развитието на трансатлантическото сътрудничество и с решението за покупка на 8 многоцелеви изтребители F-16, каза на свой ред Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България.

Нашата икономика, благодарение на усилията на правителството, е достатъчно зряла, за да отиде оттатък океана и да стъпи на пазара на САЩ, заяви още Иванов. Според него потенциалът на България е във високотехнологичните сектори, соларни паркове, производството на пробиотици, софтуер за киноиндустрията. Петър Иванов изтъкна, че ръстът на нашата икономика надминава редица европейски страни и дори се сравнява с много световни.

Какви са възможните области за сътрудничество

Президентът на Американската търговска камара в България Оливие Маркет определи по време на срещата няколко ключови сектора за сътрудничество между САЩ и България, сред които са: дигиталните технологии и изкуственият интелект, киберсигурността, енергетиката.

Дигиталните технологии и изкуствения интелект са от ключов интерес за Американската камара и тези сфери за важни България при позиционирането й в глобалната икономика, каза Оливие Маркет. Той изтъкна, че киберсигурността е критично важна за всяка компания и посочи, че САЩ са добре известни с капацитета да защитава дигиталната икономика и биха подкрепили всякакъв вид решения, които защитават клиентите. Той увери премиера Бойко Борисов, че камарата е готова за съвместна работа за издигане на дигитализация на ново равнище.

Маркет подчерта, че енергетиката е ключов приоритет, като целта е да бъде осигурена енергийна независимост и диверсификация. Той напомни, че неотдавна е бил осъществен първи внос на втечнен газ в България, а две компании от САЩ продължават да произвеждат ток в България и гарантират стабилността на българската система. Маркет напомни и за заявената готовност на "Уестингхаус" за по-активно участие в областта на ядрената енергетика и разширяване на дейността си в страната ни. Американският бизнес в България има твърда решимост да води диалог, който укрепва независимостта на българската енергетика, заяви Маркет.

Той изтъкна още, че българските инвестиции в САЩ от много години се конкурират успешно с международните и местните. Тези компании са създали над 4000 работни места, а съвместните им продажби са на стойност над 1 млрд. долара, каза Маркет.

Той посочи, че икономическите връзки между двете страни са много силни, а навлизането на американски капитал в България има стабилна тенденция, като около 11 на сто от всички преки чуждестранни инвестиции в България идват от САЩ и с натрупване те са 4,5 млрд. лева. Тези инвестиции са създали 30 000 работни места за българи и това е още един катализатор за можещите млади хора да останат в България, изтъкна Маркет.