Премиерът Бойко Борисов заминава на официално посещение в Туркменистан.В страната, която е третата по големина икономика в Централна Азия, Борисов ще има двустранна среща с президента Гурбангули Бердимухамедов и ще участва в първия Каспийски икономически форум на 11 и 12 август в курортния град Аваза.

Форумът е първият по рода си, след като миналата година петте страни с излаз на Каспийско море - Русия, Иран, Азербейджан, Казахстан и Туркменистан, подписаха Конвенция за статута му. Фокус на дискусиите ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. Форумът ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни организации.

По време на дискусиите ще бъдат обсъдени ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестициите в петролната и газовата промишленост, търговията и туризма. България и Туркменистан ще подпишат двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в "Аваза". Борисов получи покана за участие от президента през май, след срещата им в Туркменистан през 2015 г. 12 август е и Денят на Каспийско море. За събитието се очакват 1500 гости от целия свят, както и високопоставено участие от петте страни с излаз на Каспийско море.