Министър-председателят Бойко Борисов е провел работна закуска с посланиците на държавите от Европейския съюз, организирана от посолството на Австрия в България като ротационен председател на Съвета на ЕС, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

На срещата са били обсъдени актуални въпроси от европейския дневен ред. Сред тях са били енергетиката, икономиката, международната политика, сигурността на ЕС, както и стъпките за присъединяване на България към чакалнята на еврозоната.

Страната ни отдавна е декларирала желание за влизане в Еврозоната. Първите стъпки вече са направени - изпратено е писмо до ЕЦБ да влизане в единния банков надзор. От ЕЦБ ще проверяват 6 български банки, отговарят ли на условията.

България изпълнява към момента всички технически условия от Маастрихсткият договор за еврото - инфлация и дефицит под 2%, както и държавен дълг под 65% от БВП.

Според експерти обаче, България не бърза към еврозоната, а изчаква. Причините са напрегнатата ситуация в някои южни държави и опасност от поставяне на непосилни за страната ни условия.