Договор за газ с Русия имаме до 2030 г., става дума за допълнително количество газ, което ще влезе в България, и по третия либерализационен пакет трябва да видим как да го прекараме през газопреносната ни система до Сърбия, Унгария, Македония, Гърция. Това е проблемът между ЕК и Русия, посочи Бойко Борисов по време на парламентарния контрол.

Той информира, че на 13 юни в Белград се събират министри, ЕК, представители на руския газов гигант, за да решат как газът, поне част от него, да се търгува на територията на България, другата част да бъде с директни договори със Сърбия и Унгария.

Вие използвате случая да се заяждате с мен и да си разменяме реплики, на никого не помага. От една страна нашите партньори ми пишат, че съм васал на Путин, вие - че не се разбирам с него, недоумява Бойко Борисов. На кого да повярвам накрая, а три часа си говорихме най-добронамерено и като дойде тази година в България, ще го помоля да седне да ви обясни на руски и той какво мисли, ангажира се пред БСП Борисов.

Преди дни Борисов бе на посещение в Русия, където основните въпроси бяха свързани с енергетиката - доставката на руски газ и АЕЦ Белене. Седмица преди това на посещение в Русия бе и президента Радев, който се разсърди, че не е бил предупреден за посещението на Борисов.

Енергийният министър Теменужка Петкова, която бе заедно с Борисов в Москва, обяви, че Путин е обещал едната тръба на Турски поток ще завива към България и ще бъде част от газовия хъб "Балкан".