Много внимателно и бързо трябва да мислим не само за придобиване на нови мощности за чиста енергия. България има загуби по мрежата за близо 1000 мегавата - от сгради и неефективни производства. Това отбеляза премиерът Бойко Борисов в кулоарите на Европейския съвет.

По неговите думи със санирането на сградите у нас и подмяната на осветлението може да се направи много, за да се намалят загубите на енергия. Той отбеляза, че през декември Европейският съвет ще вземе решенията, свързани с постигането на целта за намаляване с 55 на сто спрямо данните от 1990 г. на замърсяването на околната среда.

Борисов благодари на президента Румен Радев за оценката при пътуването му тази седмица до Атина, че България и Гърция са мост на стабилност. Благодаря на президента Радев. Колегата Кириакос Мицотакис ми каза, че много е хвалил България. Направили сме толкова много неща с гърците - интерконектори, инвестиции, съвместни производства. Продължаваме да ги подкрепяме за максимален диалог с Турция и Кипър за решаването на проблема в Средиземно море, добави премиерът.

Той заяви, че е за незабавен диалог между Атина, Никозия и Анкара, за прибиране на турските кораби и сядане на масата за преговори. Каквото са искали от нас като съдействие и помощ, го правим, посочи Борисов. Той съобщи, че скоро му предстои среща с френския президент Еманюел Макрон по темите на региона, включително за присъединяването на Северна Македония и Албания към ЕС.

Борисов уточни, че средствата от ЕС за преодоляване на икономическите последици от пандемията от Ковид-19, които се очаква да бъдат предоставени със следващия общ европейски бюджет, още не са на разположение. Най-рано януари-февруари, ако стане, би било голям успех, поясни той по повод незавършилите преговори за бюджета между европейските институции.

Приветствам бързината, с която Европейската комисия действа по въпроса с ваксините. Важно е да бъде много прозрачно и на достъпна цена. За съжаление една по една компаниите спират тестовете на ваксините, защото вирусът мутира много. Трябва изцяло да се доверяваме на професорите и да не експериментираме много по здравни теми. Прави впечатление, че в Китай има 11 заболели. Не искам да обидя никого, но това силно ме смущава, посочи премиерът.

Той отбеляза, че от юни насам нашата страна прилага доказано най-правилен подход с доставката на медикаменти, с осигуряването на болниците и с готовността за допълнителни легла, с въвеждането на кодове за отделните градове и препоръки гражданите да не пътуват до опасните райони. Много е важно всеки българин да знае, че пазейки себе си, пази другия до него, бизнеса, туризма, добави премиерът.

Трябва максимално да се помага на Африка, сериозно да се говори за инвестиции, равнопоставеност, равенство между мъжете и жените, посочи той по повод една от темите на днешното заседание на държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС. Да спрем да говорим за помощи, а за съвместни инвестиции и производства, така че африканският континент да стане привлекателен като Европа и хората там да се развиват свободно, призова министър-председателят.