Британският премиер Борис Джонсън обеща да промени Великобритания след коронавирусната криза - ще строи повече жилища, ще подобри образованието, ще се бори с престъпността и ще подкрепи зелената икономика, предаде Ройтерс.

В реч, чиято цел бе да сплоти Консервативната партия, започнала да става все по-критична към лидера си, Джонсън изложи виждането си за Великобритания, където пандемията от Ковид-19 извади на показ дълбоко вкоренени неравенства, отбелязва агенцията.

По думите на Джонсън в основата на плана за възстановяване след коронавирусната криза ще е изграждането на инфраструктура за производство на възобновяема енергия.

"Нашите морета крият огромен потенциал за снабдяване на нашите домове и общини с евтина зелена енергия и ние правим нужното тази сила да бъде впрегната в действие", каза британският министър-председател.

"Сега, когато се възстановяваме, трябва да се възстановяваме по един по-зелен начин. Затова се ангажираме с нови амбициозни цели и инвестиции в енергия от ветрогенератори, за да ускорим напредъка си към нулеви нетни емисии до 2050 г.", заяви той.

Великобритания предвижда да бъдат вложени средства в размер на 160 милиона лири в пристанища и заводи като част от усилията за четворно увеличаване на капацитета на кралството за добив на енергия от вятъра. Идеята е това да стане факт до 2030 г., когато тези мощности е предвидено да достигнат 40 гигавата, което се равнява на около половината от сегашните възможности на Обединеното кралство за производство на енергия от всякакви източници.

В обръщението си към торите Джонсън каза, че няма да е достатъчно икономиката да се върне на равнищата си отпреди Ковид-19, а ще е нужно да се увеличат темповете й на растеж.

Във връзка със спора, възникнал около изпълнението на обществени събития на песента "Властвай, Британия" (Rule Britannia), Борис Джонсън каза, че той и Консервативната партия с гордост пеят тази песен от колониалната епоха. "Не се притесняваме от песни, в които се пее как Британия властва над моретата. Всъщност чрез националната корабостроителна стратегия на Консервативната партия ние дори изпълваме това с реално съдържание".

Ще има ли сделка с ЕС

Великобритания трябва да знае до 15 октомври дали ще има сделка с Европейския съюз, тъй като бизнесът трябва да се подготви, заяви междувременно говорител на премиера Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Трябва да бъдем в позиция да дадем сигурност на компаниите за това какви ще бъдат условията на бъдещите ни търговски отношения с ЕС и твърдо сме на мнение, че трябва да можем да дадем яснота дали ще има или не сделка до 15 октомври, каза говорителят.