Британският премиер Борис Джонсън обмисля поетапно излизане от локдауна, чрез което разклатената икономика на Обединеното кралство да заработи през идните пет месеца, след като страната изпревари значително по-голямата част от света във ваксинирането на населението си, предаде Ройтерс.

Новият коронавирус потопи Великобритания в най-тежкия й икономически спад от 300 години, припомня БТА.

С по-бърз темп на ваксиниране от всички останали западни партньори, без да се брои Израел, британската икономика с обема си от 3 трилиона долара се стреми да бъде сред първите големи на запад, които ще се върнат към някакво подобие на нормалност, макар и все още далеч зад растежа на Китай.

Джонсън, който ще очертае пътя за излизане от карантината на 22 февруари, заяви, че поетапният план ще бъде предпазлив. Училищата вероятно ще отворят на 8 март, наред с пускането на програма за масово тестване, за да се следи епидемията.

Вестник "Дейли мейл" написа, че докато на офис служителите ще бъде казано да продължат да работят от вкъщи още известно време, то части от икономиката като ваканционни къщи и по-големи хотели ще отворят отново през април.

Развлеченията на открито, като тематични паркове и зоопаркове, както и голф, фитнес на открито и тенис, също могат да бъдат възобновени през април, но пъбовете, баровете и ресторантите ще трябва да изчакат до май, a пълнoто им отваряне се предвижда за началото на юни.

"Това ще се основава твърдо на предпазлив и разумен подход за излизане от локдауна по такъв начин, че да бъде необратимо", каза Джонсън пред журналисти.

"Мейл" твърди, че развлекателният бизнес може да не се нормализира до юли, докато се очаква офис служителите да продължат да работят дистанционно в обозримо бъдеще.