За първи път през последните седем години богатството на свръхзаможните хора по света е намаляло през 2018 година, сочи доклад на консултантската фирма Капджемини (Capgemini), цитиран от ДПА.

Богатството на милионерите е намаляло с почти 3 на сто до 68,1 млрд. долара в сравнение с 2017 година. Това е първият спад на на този показател от 2011 година.

В същото време е отчетен и по-малък брой на милионерите. Това става за първи път от финансовата криза от 2008 година.

В Германия броят на хората с богатство над един милион долара е намалял до 1,35 милиона души, което е 1,1 на сто от населението на страната.

Експертите на Капджемини посочват, че причините за тази тенденция са международните търговски конфликти и несигурността, произтичащи от Брекзита, както и загубите на фондовия пазар.

Според германската централна банка спадът на фондовия пазар през 2018 г. е оставил своя отпечатък. За първи път от три години богатството на частните домакинства в Германия спада и инвеститорите отчитат най-тежките си загуби от 2008 година.

Въпреки забавянето на темпа на икономическия растеж Германия все още е една от страните с най-много милионери в света. САЩ са на челно място, следват Япония, Германия и Китай. Според доклада в тези четири държави живеят 61,2 на сто от най-богатите хора в света.

В доклада се допълва, че в света има 18 милиона милионери, което е с 0,3 на сто по-малко в сравнение с 2017 година.

Най-големите загуби отчитат свръхзаможните, хората със състояние над 30 милиона долара. Общото им богатство е намаляло с около 6 процента.

Капджемини включва в изследването си акциите, ценните книжа с фиксиран доход, алтернативните инвестиции като природни ресурси или хедж фондове, парични средства и недвижими имоти за годишния си доклад за световното богатство.