Най-богатите фамилии в света са разтревожени от търговския спор между САЩ и Китай, Брекзит, популизма и климатичните промени и държат по-голяма част от парите си в налични. Това сочи проучване на семейните инвестиционни компании, направено от швейцарската банка Ю Би Ес (UBS) и компанията за управление на активи Кампдън уелт рисърч (Campden Wealth Research), информира Ройтерс.

Сред 360 семейни инвестиционни компании, които управляват богатството на едно или повече богати семейства, 32 процента са увеличили кешовите си запаси тази година, установява проучването.

Общите кешови резерви са се равнявали на 7,6 на сто от вложенията на семейните инвестиционни компании през 2019 година, което е повишение със 70 базисни пункта на годишна основа.

Над половината или 55 процента от анкетираните фирми очакват до догодина да започне рецесия, 63 процента са убедени, че Брекзит е негативен фактор за Великобритания като инвестиционна дестинация в дългосрочен план, а според 84 процента популизмът няма да заглъхне до догодина.

Сред семейните инвестиционни компании 53 процента оценяват климатичните промени като най-голямата заплаха за света. По-новите поколения, управляващи семейните богатства, отдават голямо значение на устойчивите инвестиции, отбелязват авторите на доклада.

Не е задължително възгледите на семейните инвестиционни компании да се различават от капиталовложения на институционалните инвеститори като пенсионни фондове, застрахователи и суверенни фондове. Те обаче имат по-голяма гъвкавост в инвестициите си, по-слабо обвързани са от специфични референтни индекси и имат склонност да влагат повече в неликвидни дълготрайни активи, посочва Сара Ферари от Ю Би Ес.