Петдесет и осем процента от българите не подкрепят въвеждането на еврото като официална валута в страната. Това показва проучване, изготвено от агенция Тренд, специално за финансовия форум "NEXT DIFI 2021", организиран b2b Media за пета година, предаде БТА.

Допитването е проведено през септември 2021 г. и сочи, че едва 21 на сто от сънародниците ни одобряват смяната на лева. Също 21 на сто са отговорили, че не могат да преценят.

Допитването включва и детайлни въпроси, свързани с еврото и последиците от неговото евентуално приемане като национална валута. По два от тях има категорично изразена позиция на мнозинството от запитаните - 71 на сто смятат, че въвеждането на еврото ще доведе до повишаване на цените в България. Освен това 65 процента са на мнение, че държавата не предоставя достатъчно информация за последиците от приемането на новата валута. Това може би e един от най-ключовите фактори, тъй като по повечето от зададените въпроси близо една трета от хората нямат позиция, считат от агенция Тренд.

Двадесет и седем процента от запитаните смятат, че страната ни е задължена да влезе в еврозоната, но 44 на сто не са съгласни с това заключение.

Близки са мненията по въпроса дали страната ни ще се интегрира по-пълноценно в ЕС с въвеждането на еврото, но все пак над 40 процента считат, че това ще се отрази по-скоро негативно на българската икономика. Само 15 на сто от попитаните са съгласни с твърдението, че присъединяването ни към еврозоната ще намали лихвите по кредитите, 46 процента смятат тъкмо обратното, а 39 процента не могат да преценят.

На по-обобщаващия въпрос "Според Вас лично как ще се промени България при приемане на еврото?" 19 процента отговарят "към по-добро", 47 на сто - "към по-лошо", 15 процента са на мнение, че нищо няма да се промени, а 19 на сто остават без ясна позиция.