Френският кандидат за еврокомисар Тиери Бретон, който до края на октомври оглавяваше технологичния гигант Атос (Atos), е продал акциите си в компанията, за да разсее опасенията от конфликт на интереси. Това съобщи днес говорителят на новата Европейска комисия Ерик Мамер, цитиран от ДПА и БТА.

Бретон пое инициативата, като искаше да бъде радикален и да избегне всякакви потенциални конфликти на интереси, каза говорителят на бъдещата председателка на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Бретон съответно е продал портфолиото си от акции и всичките си участия в компании и сдружения, добави Мамер.

Тиери Бретон (64 г.) е министър на икономиката от 2005 до 2007 година при управлението на президента консерватор Жак Ширак, който почина през септември тази година, припомня ДПА.

Инженер по образование, преди това той управлява Франс телеком (France Telecom) от 2002 до 2005 година, когато бившата държавна компания е приватизирана.

Очаква се в четвъртък идната седмица, 14 ноември, Бретон да бъде изслушан в Европарламента.

Решението на Франция да го предложи за еврокомисар за промишлената политика, информационните технологии и отбраната предизвика критики в страната заради риска от конфликт на интереси, особено след като първото предложение на Париж за еврокомисар (бившата министърка Силви Гулар) беше отхвърлено по етични причини.

Новата Европейска комисия начело с Урсула фон дер Лайен трябва да встъпи в длъжност на 1 декември.