Парижката търговско-промишлена камара поиска спешни мерки в помощ на търговците след огромните поражения върху търговски обекти по време на протестите на "жълтите жилетки" в събота в Париж, предаде Ройтерс.

Министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер и държавния секретар в министерство на икономиката и финансите на Франция Аниес Пание-Рюнаше са поканили днес в министерството професионални организации, с които да направят оценка на икономическите последици за търговците.

На срещата ще присъстват представители на Френската федерация на застрахователите, Федерацията на френските банки и държавната инвестиционна банка Бпифранс (Bpifrance).

В комюнике на търговско-промишлената камара е изразено силното отчаяние на търговците, които изтъкват, че работодателите и служителите са травмирани от повторението и силата на насилието.

Председателят на регионалния съвет Ил-дьо-Франс Фредерик Пешнар обяви пред радио Франс енфо (Franceinfo), че утре ще бъде гласувано отпускането на 1,5 милиона евро помощ за бутиците и магазините по авеню "Шан-з-Елизе".

Премиерът Едуар Филип заяви по националната телевизия, че от следващата събота ще бъдат забранени протестите на "жълтите жилетки" в кварталите, които пострадаха най-много, веднага щом има признак за присъствие на радикални групи и намерение от тяхна страна да причиняват щети.

В събота размирници подпалиха банка и разграбиха магазини на парижкия булевард "Шан-з-Елизе".