Популистките лидери начело на Италия досега са дали много амбициозни обещания - от намаляването на данъците до замразяването на големи инфраструктурни проекти. Но тяхното най-смело обещание, а именно да гарантират на най-необлагодетелстваните граждани осигурен от държавата доход, може скоро да се превърне в реалност.

Премиерът Джузепе Конте и вицепремиерът Луиджи ди Майо - лидерът на движението "Пет звезди", чиято идея е мярката, в понеделник представиха картата, с която най-бедните италианци ще могат да получават т. нар. базов доход, който ще се отпуска, при условие че те си търсят работа, посочва Bloomberg.

Ди Майо и неговата партия изненадващо спечелиха парламентарните избори в страната през март миналата година отчасти и заради обещанието за гарантирани средства.

Това обаче не гарантира изпълнението на плана, тъй като вицепремиерът трябваше да влезе в битка със своя коалиционен партньор "Лига" за необходимото финансиране - сблъсък, който на няколко пъти заплаши да раздели правителството.

Битката за бюджета обаче изглеждаше като далечен спомен по време на бляскавото представяне на картата в Рим.

Според последните изчисления до 5 млн. италианци ще имат право да се възползват от базовия доход.

"Ще вкараме 8 млрд. евро в реалната икономика всяка година - хората ще могат да харчат тези 8 млрд. евро", обеща Ди Майо по време на представянето.

Според критици планът е скъпоструващ и Италия не може да си го позволи, но "Пет звезди" настояват, че мярката ще стимулира вътрешното търсене. Партията "Лига" е хладна към идеята, като нейният лидер и вицепремиер Матео Салвини не присъства на представянето в понеделник.

Основна целева група на мярката за базов доход са пенсионерите, както и хората в работна възраст, които са под абсолютния праг на бедността, като представителите на втората група трябва да са склонни да приемат предложение за работа, в противен случай ще загубят привилегиите си. В същото време компаниите, които наемат такива хора ще плащат по-ниски осигурителни вноски.

Желаещите да получават базов доход ще могат да подават заявления от 6 март, като първите суми ще се изплащат през април, месец преди следващите избори в страната за европейски парламент през май.

Бизнесът обаче има своите възражения. Базовият доход може да се окаже прекалено щедра помощ и може да откаже хората от това да търсят работа, предупредиха на свой ред от основното бизнес лоби в страната.

Според работодателите месечната помощ от 780 евро може да откаже младите италианци в 20-те си години да търсят работа, заяви ръководителят на звеното за заетост на Confindustria Пиеранджело Албини пред депутати в Рим.

По думите му помощите са съпоставими със заплатите, които някои младежи в определени региони на страната получават на първата си работа, което ще създаде нежелание за работа.

"Мярката решава проблем, който разбира се изисква решение", заяви Албини. "Но това, което подлежи на дебат, е начинът, по който се предоставя решение. Страхуваме се, че това средство вместо да стимулира хората да си търсят работа може да ги откаже от това".