Бизнесът в еврозоната се представя много по-лошо от очакваното през този месец на фона на най-бързото забавяне на заводската активност от близо шест години насам, ударена от значителен спад в търсенето.

И макар че негативната тенденция в промишлеността е значително компенсирана от стабилен, но все пак относително слаб, растеж в преобладаващия сектор на услугите, данните говорят за мудно първо тримесечие на годината, съобщава Ройтерс.

Те подкрепят и промяната в курса на Европейската централна банка (ЕЦБ) по-рано този месец, която отложи следващото си увеличаване на лихвените проценти за не по-рано от 2020 г. и обяви нова програма за евтини заеми в опит да съживи икономиката.

Общият индекс на мениджърите по поръчките PMI на IHS Markit показва на първо четене спад до 51,3 пункта през март спрямо окончателните 51,9 пункта за февруари. Това е значително под прогнозите на Ройтерс за леко ускорение до 52 пункта.

"Промишлеността очевидно е основният източник на слабост и тревога в момента. Негативната тенденция в промишлеността набира инерция и ще служи като увеличаваща се тежест за икономиката през второто тримесечие", посочва главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

 

Въпросът обаче е до каква степен секторът на услугите ще успее да компенсира отслабването. Според Уилямсън той със сигурност дава тласък на икономиката през първото тримесечие, но остава на едно от най-ниските си нива на растеж от 2016 г. насам и към момента няма много окуражаващи признаци за промяна в близко бъдеще.

Експертът допълни, че данните от PMI индексите показват, че ръстът на брутния вътрешен продукт през първото тримесечие в еврозоната ще е 0,2%. Това също е под прогнозите на Ройтерс от миналата седмица за ускорение от 0,3%.

Индексът на мениджърите по поръчките в промишлеността потъна до 47,6 пункта през март от 49,3 пункта месец по-рано. Това е и най-ниското му четене от април 2013 г. насам и много под прага от 50 пункта, който разделя нарастването от свиването.

Индикаторът, измерващ производството, също отбеляза спад до 47,7 пункта - шестгодишно дъно спрямо 49,4 пункта предходния месец.

В същото време индексът на новите поръчки отслабва до 44,5 пункта от 46,3 пункта - ниво, невиждано от края на 2012 г. насам.

В съответствие с прогнозите са данните за индекса в сектора на услугите, който достига 52,7 пункта през март от 52,8 пункта месец по-рано.