Властите в Абу Даби обявиха, че от утре намаляват с над 90 процента разходите за откриване на фирми, за да повишат регионалната и международната конкурентоспособност на столицата на Обединените арабски емирства (ОАЕ), които вече са сочени за данъчен рай, предаде Франс прес.

Напоследък се засилиха подобни инициативи в тази страна от Залива, в която корпоративният данък е много нисък или въобще липсва, припомня БТА. Целта е да се привлекат още повече инвеститори в седмите емирства, сред които Абу Даби и Дубай.

Разходите за учредяване на компания в Абу Даби са сведени до 1000 дирхама (около 230 евро), което е понижение с над 90 на сто, обяви пресслужбата на местното правителство.

Понижението, което включва премахване на някои разноски, по-голямата част от които за регистрация пред властите, за вписване в търговската камара и общински данъци, ще влезе в сила от утре, се уточнява в комюникето.

Тази мярка значително ще улесни бизнеса в емирството и ще повиши неговата конкурентоспособност на регионално и международно равнище, според пресслужбата на местните власти.

Целта ни е да създадем процъфтяваща търговска среда, която насърчава растежа и иновациите, заяви Мохамед Али ал-Хорафа, председател на департамента за икономическо развитие на Абу Даби.

ОАЕ неотдавна приеха и други реформи. От 1 юни чужденци могат да откриват фирма и да притежават целия капитал в тях (спрямо максимум 49 процента преди това).

Абу Даби освен това си има нов голям конкурент в Залива заради заявеното желание на Саудитска Арабия, водещата икономика в арабския свят, да намали зависимостта си от петрола, припомня АФП.