"Аварийният" план на Великобритания за Брекзит без споразумение - налагане на временни мита за част от вноса от ЕС и позволяване на безмитна търговия за много страни извън блока, ще бъде икономически "ковашки чук", предупреди днес водеща бизнес организация, цитирана от ДПА и БТА.

Правителството на премиера Тереза Мей публикува "временен митнически режим за Брекзит без сделка", след като парламентът късно снощи за втори път отхвърли договореното от нея споразумение.

Каролин Феърбеърн, генерален директор на Конфедерацията на британската промишленост (CBI), заяви пред радио Би Би Си, че планът ще включва "най-голямата промяна в условията за търговия, пред която тази страна е била изправена от средата на 19 век". Той може да доведе до блокиране на британския бизнес от най-близкия му търговски партньор, предупреди Феърбеърн.

"Това е ковашки чук за икономиката ни", подчерта тя.

Юнайт (Unite), един от най-големите британски синдикати, също посочи, че да се позволи безмитен достъп на много неевропейски стоки би било "икономически вандализъм".

Мей и представители на ЕС предупредиха, че вероятността Лондон да излезе от ЕС без сделка се е увеличила след вота.

"Аварийният" план предвижда временни мита от 10,6 процента за внос на автомобили от ЕС и мита за месо, сирене и други продукти. Ще бъдат избегнати обаче всякакви митнически проверки на ирландската граница.

Временните търговски правила ще се прилагат през 12-те месеца след Брекзит, докато продължават преговорите с ЕС и други търговски партньори.

Вторият вот довя "облак от несигурност"

Растежът на икономиката на Обединеното кралство вероятно ще достигне едва 1,2 на сто през 2019 година, което е под 1,6 на сто, обявени през октомври. Това сочат най-новите, съобщи днес финансовият министър Филип Хамънд, цитиран от Франс прес и БТА.

"Вотът от изминалата нощ създава облак от несигурност, който е надвиснал над нашата икономика и нашата неотложна задача в тази Камара е да премахнем тази несигурност", заяви финансовият министър пред депутатите, които трябва да гласуват тази вечер за евентуален Брекзит без споразумение.

За какво остава да гласуват в Лондон

На днешното гласуване, което ще започне в 19 ч. по Гринуич (21 ч. бълг. време), британските депутати ще гласуват дали искат излизане на страната от ЕС без сделка или не искат такъв вариант. Очаква се депутатите да се обявят против Брекзит без сделка.

Другите теоретични варианти са удължаване на срока за напускане на ЕС, произвеждане на нови парламентарни избори в кралството, опит за трети парламентарен вот по споразумението с ЕС или даже насрочването на нов референдум. Утре е предвидено гласуване именно по предложението Лондон да поиска от Брюксел отлагане на датата на раздялата. 

За какво ще гласува самата Мей

Тереза Мей заяви в парламента, че днес ще гласува против варианта Великобритания да напусне ЕС без споразумение, предаде Ройтерс.

"Искам да излезем от ЕС с добро споразумение, вярвам, че разполагаме с такова", каза тя пред британските депутати. "Ще гласувам за внесеното от мен предложение", добави тя.

Същевременно германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че опциите за излизането на Обединеното кралство от ЕС са станали по-ограничени, след като вчера британските депутати отхвърлиха сделката на Тереза Мей за Брекзит.

"Не сме се отказали от целта за нехаотично излизане на Великобритания от ЕС, но събития от вчера показват, че опциите са вече по-ограничени", каза тя.