Националният борд по туризъм и Българската туристическа камара се надяват да бъде преосмислено намерението за въвеждане на задължителен PCR тест за влизащите в страната туристи от Европейски съюз и трети страни, за да бъдат спасени работещите в туристическия сектор. В противен случай те ще бъдат обречени на фалит, се посочва в обща позиция на двете организации, която днес е била депозирана до вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова, с копие до здравния министър и председателя на Националния оперативен щаб, съобщиха от организациите, предаде БТА.

На работно съвещание вчера при премиера здравният министър съобщи, че ще се предприемат действия за издаване на подобна заповед, която да важи за всички граждани, идващи у нас от трети страни и от Европейския съюз, като целта е повишаване на сигурността ни по отношение на внасянето на новия щам на коронавируса.

От бизнеса посочват, че това ще доведе до крах за зимния туризъм. Според тях превенцията от разпространението на вируса може да бъде осигурена и с използване на бързи антигенни тестове, които да са на разположение на пристигащите туристи на граничните пунктове и в местата за настаняване.

В позицията се напомня, че хотелите в зимните курорти скоро отвориха, правейки редица разходи, свързани с изискванията и мерките срещу разпространение на вируса. До края на зимния сезон остават около 40 дни и хотелиерите разчитат на съседните на България страни, за да направят, макар и кратък сезон.

Според данни на двете организации още с известяването на намерението за въвеждане на изискването са започнали анулации.