Бизнес организации представиха позициите си за бизнес средата през 2020 г. и за перспективите пред компаниите. От правителството пък обясниха защо се бавят помощите за фирмите.

Бизнесът одобрява постепенното отпускане на ограничителните мерки, взети заради пандемията, каза Цветан Симеонов - председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Българите се разумни и ако се види, че заболеваемостта се вдига, ще се съгласят отново със затягане на мерките. Сега обаче има спад на новите случаи с коронавирус и може да се облекчат ограниченията, добави той.

Изказването си Симеонов направи, часове след като се разбра, че от началото на февруари отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове, но не и заведенията за хранене и развлечения.

Протести срещу мерките

Протести срещу ограниченията има не само в България - те са разумен отговор на бранша, каза още Цветанов по повод готвените протести на ресторантьорския бизнес, който настоява за отваряне на заведенията от началото на февруари.

По повод на демонстрациите пред Министерския съвет министърът на труда и социалната политика Деница Сачева каза днес в Добрич, че се е опитала да открие жената, която е била сред недоволните, твърдейки, че някой е поискал от нея обратно да върне получените 24 лева обезщетение. Ако такава жена наистина съществува, нека се свърже с нас и да видим какъв е проблемът. Ние нямаме информация за такъв случай, каза Сачева.

С наближаването на изборите ще има много провокации, смята социалният министър.

Недоволството на бизнеса

"Миналата 2020 година беше чудовищна, нямаше бизнес, хората си живееха вкъщи и единственият им разход беше за храна и за пижами", каза Радосвет Радев - председател на Българската стопанска камара (БСК), цитиран от БТА.

56% от анкетирани бизнесмени отлагат всякакви инвестиции в близко и далечно бъдеще, обяви Радосвет Радев.

Представително прочуване на БСК след 800 фирми, направено през декември 2020 година показва, че 89 процента от анкетираните виждат влошаване на бизнес климата и оптимисти са едва два процента, каза Радосвет Радев. Предприемачите изразяват голямо недоверие към държавните и общинските институции като на първо място е Народното събрание с 90 процента недоволство. 56 процента от анкетираните бизнесмени отлагат всякакви инвестиции в близко и далечно бъдеще.

Резултатите от проучването бяха изнесени по време на отчета за бизнес средата през миналата година, който председателите на четирите бизнес организации, членове на Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР) - КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП.

Защо се бавят помощите

Министър Сачева каза още, че към вчерашна дата в подкрепа на затворените бизнеси са изплатени 8 600 000 лева на почти 36 000 работници и служители от общо кандидатствали над 42 000 души, като сред тях има 3000 души, на които няма да бъде отпусната помощ, тъй като не отговарят на условията.

Забавянето в изплащането на помощи е свързано с очакването на нотификация от Европейската комисия, с празничните дни около Коледа и Нова година, отбеляза социалният министър. Имаше и много сгрешени документи и банкови сметки на кандидатите, добави тя.

Министърът коментира, че забавянето е станало и с решението обезщетенията да се изплащат директно на работниците и служителите, а не на работодателите, което е увеличило обема на работа.

Какво още иска бизнесът, какво препоръчва

Данъчният модел на страната е един от най-успешните и трябва да бъде съхранен, каза Радосвет Радев. Бизнесът препоръчва да се увеличи скоростта на обявяване на несъстоятелност на фирмите. За разлика от синдикатите, предприемачите препоръчват още развитието на частните пенсионни фондове и обвързване на пенсиите с осигурителните вноски. Социалните разходи на държавата според бизнеса са повече, отколкото икономиката може да си позволи. Необходимо е да се развие електронното управление, за да се мине лесно през кризата предизвикана заради пандемията, посочи Радев.

Бизнесът продължава да иска отмяна на задължението да се плащат обезщетения за първите три дни, вземани по болест от работниците, каза Цветан Симеонов.

Бизнес организациите искат разработване на национална стратегия за заселване в България на граждани от трети страни с български произход и облекчаване на достъпа на работодателите до квалифицирани работници от трети страни. Иска се също и създаване на политики за задържане на хората, върнали се в страната, заради кризата с пандемията.

Енергетиката е основен фактор за нашата конкурентоспособност и за съжаление през 2020 година не постигнахме големи реформи в тази сфера, посочи Кирил Домусчиев - председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Трябва спешно да има национално споразумение за ликвидност на пазара на енергия в сегмента "един ден напред", защото сега има волатилност на пазара на електроенергия, каза Домусчиев. Важно е да има балансирана национална енергийна стратегия с хоризонт до 2030 година и дори 2050 година, и там да са описани приоритети с оценка на въздействие на поставените цели, допълни той.

Основни приоритети на бизнес организациите си остават приемането на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, както и влизането на страната в Шенгенското пространство и в Еврозоната, каза Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).