От над 360 000 предприятия 40 на сто са семейни фирми, така че тези семейства са в дневната статистика за заразени с коронавирус и ситуацията е ясна - има много сериозна здравна криза, каза пред БНР Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес. Тя коментира очакваното затваряне на молове и заведения и помощите, които получава малкият бизнес от държавата.

"Проблемът е, че тази здравна криза непрекъснато поставя пред нас нови предизвикателства и то без възможност да се правят прогнози и да се вземат някакви устойчиви решения.

Така всеки търси решения за конкретната си дейност. Държавата прави опити да помага, но реално много от нас ще имат проблеми. Те няма да свършат с пролетта, а през цялата година", посочи Негулова.

Според нея освен преструктуриране на дейността, като начин за спасяване на бизнеса, и това, че малките фирми получават помощ чрез мерките на държавата, трябва да има и помощ по линия на органите, които събират парите в хазната:

"Непрекъснато има звънене от банки за необслужени заеми, звънене от институции за неплатени данъци и осигуровки, тези задължения може да се разсрочат. Малкият бизнес е стресиран, той е в една патова ситуация.

Трябва да има разсрочване на тези задължения поне за една-две години", категорично заяви Елеонора Негулова.

"Помощите на държавата достигнаха до 15 на сто от фирмите, другите са на ръба на техническия фалит или на автопилот. Те или не са успели да кандидатстват или не умеят да се отчетат по тези проекти", каза още експертът.