Генерално нищо особено не се случва във физическото естество на пазара на електроенергия у нас. Не става дума за физически дефицит, т.е. недостиг на ток, а за търговски дефицит - няма налични количества, които да се търгуват на борсата. Това заяви заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Румен Радев пред Нова телевизия.

"Истините много пъти се прикриват от полуистини или недоизречени истини. В максимална степен, особено енергоинтензивният бизнес, се стреми да сключва двустранни договори по възможност директно с производител. Само че, за да стигнете до такъв контракт, трябва да имате сложени количества и на пазара. В случая, при положение, че има ограничени капацитети, това е проблем. Парадоксът в тази ситуация е, че електроинтензивната индустрия е практически в капацитет и товар от порядъка на 200-250 мегавата. Ние имаме чувствително, в пъти по-големи генериращи мощности в България, но това не се получава. Полуистината за т.нар. пазар "Ден напред" - всъщност това е основната платформа, основният пазар, към който се реферират цените и затова всичко, случващо се на него като цени е изключително важно. Там се разчита на добра конкуренция", обясни той.

Според него има смисъл от нова платформа, която да работи на принципа на Франция и Румъния. "Дали това ще бъде нова платформа, или ще се обособи някакъв пазарен сегмент в рамките на съществуващата платформа, това са по-скоро технически детайли, но такава възможност евентуално има смисъл да бъде обсъждана. Въпреки на принципното съгласие, което и ние изразяваме, нещата все пак трябва да се огледат внимателно, тъй като в крайна сметка ние имаме много ясни и принципни настоявания. Новата платформа по-скоро пренарежда и приоритизира начините на доставка - това е нещото, което има смисъл и много пъти сме говорили", обясни той.

Вчера енергийният министър Теменужка Петкова обяви, че на енергийната борса ще има нова платформа на която ще се търгуват големи индустриални количества ток. 

Радев заяви, че кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени на тока е по-голям, отколкото са предполагали и, че вече проблемът не е само с електроцентралите на Христо Ковачки.

"До момента има някакви пробиви. Многократно съм заявявал, че опитите да се явят като една балансираща котва на пазара на едро на електроенергия с цени и да успяват да отстояват цени - това е по възможност само на едрата електроинтензивна индустрия, но това, което накрая виждаме като резултат не довежда до някакви трайни последствия. Постигат се някакви ценови нива и много бързо след това тези цени отново "излитат". Моето убеждение е, че кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени изглежда е по-голям, отколкото си мислим. Изглежда той успява и набира поддръжници сред търговската гилдия например. Това се вижда дори по съществуващите договори, които стават все по-популярни. Проблемът вече не е само в Христо Ковачки", обясни той.

Преди дни от бизнеса дадоха за пример ТЕЦ Бобов дол на Христо Ковачки, който е заинтересован от високите цени на борсата.