Гражданите ще плащат по-високи местни данъци след промените в данъчното законодателство догодина, обясни пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Възможността за данъчно облекчение само за едно основно жилище ще прекрати много некоректни практики, но ще натовари с допълнителни данъци собствениците на повече от един имот, обясни Велев.

За автомобилите има промяна във формулата на изчисляване на налога, но отново не се прилага принципът "замърсителят плаща".

"Това, което остава за нас необяснимо е, защо продължават старите автомобили да имат по-ниски данъци - два пъти по-ниски данъци - от новите автомобили при същите условия.

Велев обяви, че ръководството на бюджетната комисия в парламента - т.е. депутати от ГЕРБ, защитават лобистки текстове за одиторите, които натоварват прекомерно малкия бизнес

"Паразитират! Като кърлежи са се впили в малкия бизнес и смучат от него. Това беше вкарано между две четения от лобито на одит и вече втора година не се поправя тази вопиюща несправедливост", каза шефът на АИКБ.

От бизнесът настояваха да се вдигне прага за одит на фирмите, което бе подкрепено от депутатите на първо четене на закона. До второто четене обаче бе внесено предложение да остане старото положение. По този начин хиляди малки фирми ще трябва да правят годишен финансов одит.

Тъй като управляващите са отказали да въведат предложенията за промени, направени от бизнеса, пакетът с данъчни закони не е подкрепен на експертно ниво и ще бъде разглеждан обстойно в Националния съвет за тристранно сътрудничество.