Ново увеличение на брутния вътрешен продукт /БВП/ до около 127 млрд. лева се очаква през настоящата година, посочиха на пресконференция в БТА от Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/, на която бяха представени приоритетите й за 2020 година, предаде БТА.

АОБР обединява Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/, Българската стопанска камара /БСК/, Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България /КРИБ/.

Като обединение на работодателските организации имаме с какво да се похвалим, макар някои да говорят за наближаваща криза, ние, българската икономика, работим стабилно и вървим нагоре, отбеляза Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, която пое ротационното председателство на АОБР тази година. През 2020 г. очакваме ново увеличение на БВП, спред прогнозите на финансовото министерство - близо 127 млрд. лева, това е ръст, който идва от икономиката, каза Домусчиев.

Очакваме тази година БВП на България да е около 130 млрд., работните дни в годината са 260, т.е. членовете ни ще произвеждат по половин милиард лева дневно брутен вътрешен продукт, каза председателят на БСК Радосвет Радев, като изтъкна, че това никога не е било в икономическата история на страната. Това се дължи на почтения български предприемач, и когато някой път ви изглеждаме много "хленчещи", "истеризиращи" проблема с болничните, сметнете го. Ние, с трите дни, които плащаме на работниците си, все едно плащаме милиард и половина непроизведен БВП, коментира Радев.

Приоритетите на АОБР се фокусирани върху три основни области:

 • подобряване на бизнес климата;
 • ускорено решаване на проблемите с човешките ресурси;
 • цялостна реформа в енергетиката.

Приоритетите включват общо 31 мерки, които ръководителите на работодателските организации представиха и коментираха. Сред тях е и отмяна на временната мярка предприятието да изплаща първите три дни за временна нетрудоспособност и приемане на мерки за ограничаване на злоупотребите с болнични листове, ЛКК и ТЕЛК решения. Работодателите обаче не са единни относно механизма за преодоляване на проблема с болничните.

Радосвет Радев коментира, че българското трудово законодателство е невероятно остаряло и страната има нужда от изцяло нов кодекс на труда.

Недопустимо е в България все още да нямаме електронно правителство, коментира по един от приоритетите председателят на БТПП Цветан Симеонов. Сред другите са:

 • борба срещу сивата икономика, корупцията, монополизацията и картелизацията;
 • насърчаване на дигитализацията в предприятията;
 • създаване на национален фонд за реклама на България;
 • разширяване на принципа на действие на обратното начисляване на ДДС с цел предотвратяване на данъчни измами;
 • ускоряване на реформите в образователната система, с акцент върху професионалното образование;
 • присъединяване на България към ЕRМ-2, Шенген и ОИСР;
 • инициатива за изваждане от анонимност на добрите практики и успехите на бизнеса;
 • повишаване на енергийната свързаност на страната, както и свързване с газопреносните мрежи на съседните държави;
 • задължаване и на износителите на ток да заплащат такса "Задължение към обществото".

За равен труд трябва да се плаща равно възнаграждение, коментира на пресконференцията председателят на АИКБ Васил Велев предложението на ВМРО за 2 дни повече отпуск за непушачите.

Нямаме обща позиция, нямаме коментар по темата, заяви Кирил Домусчиев в отговор на въпрос за идеята за държавен монопол при лотариите.

Васил Велев заяви, че работният ден е осем часа и никой не е предлагал той да е девет часа. Извънредният труд затова се нарича така, защото не е навсякъде и не е всеки ден, коментира той.