От Асоциацията на индустриалния капитал в България предложиха да се въведе период на изчакване от няколко дни, в които болничните не се заплащат нито от работодателя, нито от държавното обществено осигуряване. Преди дни пък беше внесен в парламента законопроект на партия "Воля", който предвижда да отпадне задължението първите три дни болнични да се плащат от работодателите и това да стане задължение на общественото осигуряване.

В момента осигурителят плаща за първите три дни болнични 70% от дневното възнаграждение. От години обаче бизнесът иска това да отпадне.

"Темата е стара и много сме дискутирали по нея. Тя цели да реши един стар проблем, който възникна по време на финансовата и икономическата криза, когато държавният бюджет и бюджетът на НОИ бяха на голям дефицит", коментира изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов по Bulgaria ON AIR.

"Синдикатите винаги са имали едно становище и то е, че след като работникът плаща своите осигуровки е нормално да получава съответното обезщетение. Да сме точни, терминът период на изчакване означава нищо насреща", коментира Марио Нинов от КТ "Подкрепа" пред.

Той обясни, че синдикатите не са притеснени от това кой ще изпплаща обезщетенията, а от това да не останат работещите без една работна заплата в годината, ако се разболеят няколко пъти от грип.

"Проблемът е, че най-масовият използван болничен е до три дни. Той се издава от личните лекари в по-големите случаи и се издава за всякакви заболявания, дори за временни здравословни неразположения", изтъкна Добрин Иванов.

Според Марио Нинов обаче проблемът идва от начина на изчисление на болничните на тези хора, които работят на сумарно изчисление на работното време. Той посочи още, че е напълно нормално да има ръст на издаването на болничните, тъй като са се увеличили и работещите хора у нас.