Бизнесът и синдикатите настояват за среща с премиера Бойко Борисов за националните интереси в индустрията.

Лидерите на четирите работодателски организации, обединени в Асоциация на работодателските организации в България, както и президентите на КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа", излязоха с отворено писмо до министър-председателя заради отхвърлен законопроект.

Става въпрос за законопроекта на МС за компенсиране на индиректни разходи за емисии в цените на електрическата енергия в резултат от европейските политики по промени в климата.

В писмото се казва, че на 26 февруари представители на бизнеса и синдикатите са присъствали на "безпрецедентно единство между депутати от управляващи и опозиция за приемане на антиевропейски политики и законодателни решения".

Членовете на Комисията по икономическа политика и туризъм към НС участваха в добре проведен спектакъл и в рамките на минути вкупом гласуваха "въздържал се" и отхвърлиха законопроекта на МС за предоставяне на държавна помощ.

Макар и символична по размер, 33 милиона лева годишно, за компенсиране на разходите за емисии в цените на електрическата енергия, пише в писмото.

Според бизнеса и синдикатите, каквито и да са мотивите последиците са едни - унищожаване потенциала на българската индустрия, намаляване на нейната конкурентоспособност, преместване на производства, спад в инвестициите, влошаване на социалните придобивки и разходите за труд.

Организациите настояват за среща с премиера Бойко Борисов за допълнително изясняване на тяхната позиция, както и за да бъдат обсъдени националните интереси и политики в индустрията.

По време на тази среща те настояват да запознаят министър-председателя и с ролята на тези индустрии в изпълнението на европейския Зелен пакт като основни доставчици на суровини за постигане на нисковъглеродна икономика.