Бизнес активността в еврозоната е останала почти без промяна в края на миналата година, като съживяването в сектора на услугите само частично е компенсирало продължаващия спад в производството, сочи проучване, цитирано от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по доставките (PMI) на компанията за финансова информация Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), който е определян като надежден ориентир за състоянието на икономиката, се е повишил до 50,9 пункта през декември спрямо 50,6 пункта през ноември.

Най-новите данни надминават предварителните оценки, според които през декември не е отчетена промяна, но остават близо до разделителната граница от 50 пункта. Стойностите над този символичен праг сочат растеж, а под него - спад.

Още един месец на вяла бизнес активност през декември дооформя най-лошото тримесечие на еврозоната от 2013 година. Данните за индекса сочат, че еврозоната ще има затруднения да постигне растеж над 0,1 на сто през последните три месеца на 2019 година, посочва Крис Уилямсън, главен икономист на Маркит.

Анкета направена от Ройтерс през декември, сочеше, че очакванията са за растеж от 0,2 на сто.

Индексът на мениджърите по доставките в сектора на услугите се е повишил до 52,8 пункта спрямо ноемврийските 51,9 пункта, а предварителната оценка беше за 52,4 пункта. Индексът на мениджърите по доставките в промишлеността, отчете миналата седмица, свиване за 11-и пореден месец през декември.

Постигнатият растеж в сектора на услугите означава, че компаниите са най-оптимистично настроени за предстоящата година от май. Композитният индекс на мениджърите по доставките за бъдещите очаквания е скочил до 59,4 пункта спрямо 57,9 пункта.