Министрите на финансите от еврозоната се срещат днес в Брюксел на първото си заседание след отхвърлянето на италианския бюджет от Европейската комисия (ЕК) преди две седмици. Очаква се те да подкрепят това решение на комисията, предаде Франс прес.

"Всички са неспокойни", твърди високопоставен представител на ЕС, който наблюдава предпазливо конфликта между ЕК, която е гарант за спазване на бюджетните правила на ЕС и Италия, твърдо решена да защитава бюджета си за 2019 година, който изцяло излиза от европейските норми.

Според някои източници 19-те министри от еврозоната би трябвало изцяло да подкрепят позицията на Брюксел, който на 23 октомври отхвърли проектобюджета на Рим. Това се случва за първи път в историята на ЕК, която изтъкна като причина "ясно, недвусмислено и осъзнато отклонение" от европейските правила.

Популисткото правителство в Рим, съставено от крайнодясната "Лигата" и антисистемното движение "Пет звезди" заложи в проектобюджета за 2019 година дефицит от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт. Това е много над това, което предвиждаше предишното левоцентристко правителство - 0,8 процента.

Италия има срок до 13 ноември, за да преразгледа бюджета си. Ако не го направи, ще бъде застрашена от "процедура за прекомерен дефицит", която може да прерасне във финансови санкции.

"Това ще е неизбежно", ако нищо не се промени, предупреди неназован източник от ЕС.