Съоснователят на Майкрософт (Microsoft) Бил Гейтс заяви, че инвестиционният му фонд за климата ще отдели 1,5 милиарда долара за общи проекти с американското правителство, ако Конгресът обяви програма за развитие на технологиите, които намаляват въглеродните емисии, предаде Франс прес.

Сенатът прие във вторник плана за инвестиции в инфраструктурата за 1,2 трилиона долара.

Той предвижда 550 милиарда долара нови федерални разходи за ремонт на пътища, мостове и транспортна инфраструктура, но и за високоскоростен интернет и борба с климатичните промени, например чрез изграждането на верига от зарядни станции за електромобили.

В интервю за в. "Уолстрийт джърнъл" Гейтс уточни, че тези 1,5 милиарда долара могат да бъдат изразходвани за три години по проекти, целящи да забавят емисиите на парникови газове, които са в основата на климатичните промени.

Проектите могат да включват производство на гориво за самолети без емисии, замърсяващи околната среда, и разработване на технология за улавяне на въглеродния диоксид от въздуха.

Инфраструктурнят план трябва да получи зелена светлина и от Камарата на представителите. Окончателният вот не се очаква преди есента, припомня АФП.