Броят на безработните в съвременна Германия никога не е бил толкова нисък, според оповестените днес правителствени данни, цитирани от ДПА.

Средната годишна безработицата е била на равнище 3 процента или 1,4 милиона безработни през 2019 година. Това е най-ниското равнище от обединението на Германия през 1990 година, съобщи днес федералната статистическа служба.

Службата отчита също, че ЕС до голяма степен се е възстановил от финансовата криза през 2009 година, когато безработицата в света е била на рекордно равнище.

Тогава Международната организация по труда обяви, че безработните в света са 212 милиона души или 6,6 процента от населението в трудоспособна възраст в света.

В най-новия си доклад организацията посочва, че 188 милиона души са били безработни в целия свят през 2019 година.

Германският трудов пазар бе засегнат от кризата за кратко. Леко повишение на безработицата имаше през 2009 година, посочва германската статистическа служба в съобщение.

Безработицата в ЕС за септември 2019 година, последния период, за който има данни, е била 6,3 на сто според Европейската статистическа служба Евростат.

Само в Чехия безработицата е била по-ниска, отколкото в Германия 2,1 на сто спрямо 3,1 на сто. Испания и Гърция все още се възстановяват от финансовата криза. В тези страни безработицата е била съответно 14,2 на сто и 16,8 процента