Зоната "хазарт" продължава да е атрактивна. Това каза пред БНР Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Той припомни, че някои от хазартните оператори са подали в началото на пандемията молби за получаване на обезщетения, но няма информация от НАП дали е имало такива плащания.

По думите на Безлов от Агенцията по приходите не са искали да получат дейностите на Комисията по хазарта, а е трябвало в спешен порядък да поемат тези функции.

"Имат проблеми, които те откриват сега, които могат да доведат до дела с действащи хазартни оператори, нарушения, свързани с действащи закони", обясни той.

Безлов каза още, че големият хазартен пазар, който остана при частните оператори, са спортните залагания.

"Очаквано е, че новите големи оператори се бият за пазарен дял. При специфичната ситуация на пандемията може да се залага, защото спортовете, при които има залагане, оперират. Вървеше през последните години тенденция на постоянен растеж на пазара на интернет залагания и през телефони", добави Безлов.

Поредните промени в Закона за хазарта фокусираха вниманието на депутатите от бюджетната комисия в парламента, които разгледаха на първо четене нова серия от промени в Закона за мерките и действията при извънредно положение.

Какво наложи спешността на въвеждането на държавен монопол върху кеното?

Това е въпросът, който разгорещи дебатите в комисията, където с необичайно единодушие бяха подкрепени останалите промени в законодателството, свързани наистина с извънредната епидемична ситуация от Covid-19.

Невероятното бързане за промени в Закона за хазарта се правят през преходните и заключителни разпоредби на Закона за извънредното положение.

Тихомир Безлов коментира, че не разбира какво се случва и не може да се ориентира каква е причината за тези действия в бюджетната комисия.