Koмисията по бюджет и финанси реши на второ четене, че вдига акциза на нагреваемите бездимни изделия, кутията ще струва над 6 лв. от 1 октомври тази година, ако решението мине в пленарна зала. Възможно е  ново поскъпване през 2019 г.

Де факто акцизът на нагреваемите тютюневи изделия ще бъде 233 лв. на 1 кг тютюн вместо 152 лева за килограм.  По този начин данъкът на нагреваемите тютюневи

изделия ще бъде 40% от този на обикновените цигари.

Акзицът на бездимните цигари ще се формира върху съдържанието тютюн, което съдържа изделието.

Сега ставката за бездимните цигари е 0,93 лв., а за обикновените цигари е 3,54 лв. След промените налогът ще се вдигне на 1,40 лв. В момента кутия бездимни цигари струва 5,50 лева.

 

Това означава кутия бездимни цигари ще поскъпне до 6-6,50 лева.

Първоначалното предложение беше да се изравни налогът на бездимните и обикновените цигари, което щеше да повиши драстично цената на нагреваемите тютюневи изделия.

При всички случаи ще има плавно повишаване на акциза на нагреваемите изделия, но стъпките и времето, в което ще се случи, ще го коментираме със специалисти от финансовото министерство, митници и производителите, заяви шефката на бюджетната комисия и вносител на промените Менда Стоянова след заседанието на въпрос дали догодина ще се направи повторен опит за изравняване на акциза на бездимните цигари и конвенционалните.

 Тя допълни, че увеличението се налага заради тенденцията да се увеличава потреблението на тези изделия и до края на годината се очаквало те да заемат 1,6% от пазара.

Наливната бира в опаковки над 5 литра няма да бъде облепяна с бандерол, както предвиждаше първоначалният вариант на законопроекта. Целта на текстовете беше да се осигури по-голям контрол на производителите на бира. Но днес Менда Стоянова не изтъкна за това мотиви.