Октоберфест, най-големият фестивал на бирата в света, няма да се състои за втора поредна година заради коронавирусната пандемия, съобщи днес премиерът на германската провинция Бавария Маркус Зьодер, цитиран от Ройтерс и БТА.

Всяка година биреният фестивал привлича в Мюнхен около 6 милиона посетители, много от които пътуват от чужбина. Гостите седят на общи дълги маси, пият бира, хапват традиционни ястия като вурстове, гевреци или свински джолан, и слушат музика.

Зьодер заяви пред журналисти, че и тази година се налага да бъдат отменени основни събития като Октоберфест, тъй като те изискват големи финансови ангажименти и рискът е твърде голям предвид несигурността около утихването на пандемията.

"В класическите палатки за бира на големите фестивали социалното дистанциране, маските и други мерки са практически невъзможни за изпълнение", каза още той след разговори с кмета на Мюнхен Дитер Райтер.

До момента Германия е ваксинирала над 28 процента от населението си. С увеличаването на имунизациите и намаляването на инфекциите, страната се надява скоро да бъдат премахнати ограниченията, въведени през ноември и затегнати допълнително в края на миналата седмица.

Тазгодишният Октоберфест трябваше да се проведе от 18 септември до 3 октомври.