Въвеждането на забраната за движение на по-стари дизелови автомобили по определени пътни участъци в германската столица се отлага, тъй като властите на два от районите на града не са успели навреме да осигурят съответните пътни знаци, информира радио "Ер Бе Бе".

Ограниченията, обхващащи участъци от осем улици в Берлин в обща дължина 2,9 км, трябваше да са в сила от септември. Знаците, предупреждаващи шофьорите за тях, обаче се очаква да пристигнат между 7 и 11 октомври. Монтирането им ще отнеме още няколко седмици и те ще бъдат поставени "в края на октомври, началото на ноември", според говорители на районите Мите и Нойкьолн.

В германската столица от забраната за движение на дизелови автомобили със стандарт по-нисък от Евро-6 ще бъдат засегнати 192 000 коли, а в по-широкия район Бранденбург - 289 000. Шофьорите на по-старите леки автомобили, обхванати от забраната, които все пак искат да влязат в забранените зони, ще трябва да плащат 25 евро, а на товарни автомобили - 75 евро. Изключения са предвидени за живущите в тези зони, за автомобили на инвалиди, таксита, доставчици, ремонтни екипи, линейки. Все още обаче не се знае как ще се следи за прилагането на системата.

Редица германски градове въведоха забрани за движение на по-стари дизелови коли по определени улици след скандала дизелгейт от 2015 година. Частични забрани вече са е сила в Хамбург, Шутгарт, Кьолн и Бон. Решенето за налагане на ограничения и в Берлин бе взето след разпореждане на административния съд на Берлин от октомври миналата година по искане на екоактивисти.